MOSTAR DOMAĆIN VELIKOG MEDICINSKOG SKUPA: Dr. Sarić u Mostar dovodi svjetske stručnjake iz oblasti reproduktivne medicine

Mostar će od 18. do 20. maja biti domaći regionalnom simpozijumu Mediteranskog društva za reproduktivnu medicinu (MSRM), pod nazivom ”Reproduktivna medicina po mjeri pacijenta” koji se održava po prvi put u Bosni i Hercegovini!

Uz MSRM, organizator ovog eminentnog skupa na koji će doći najistaknutiji svjetski stručnjaci iz oblasti reproduktivne medicine je Poliklinika ”Arbor Vitae” koja ima respektabilne rezultate, ali i iskustvo organizacije stručnih skupova, a koja je u vlasništvu poznatog ljekara iz Mostara prim. mr. sci. Senada Sarića dr. med. i njegove supruge prim. dr. Grit Kirsten Sarić. Skup se organizuje u saradnji sa  Asocijacijom za ginekološku endoskopiju BiH i pod pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBIH).

Na čelu Organizacionog odbora je prim. mr. sci. Senad Sarić dr. med., specijalista za ginekologiju/porodiljstvo i reproduktivnu medicinu, sa kojim smo razgovarali o ovom, ali i problemima steriliteta na ovim prostorima.  Prim. dr Sarić ističe da će na simpozijum u Mostar doći svjetski priznati stručnjaci, te da će se diskutovati o tome gdje smo i kuda idemo u oblasti reproduktivne medicine.

Prim. mr. sci. Senad Sarić dr. med. i prim. dr. Grit Kirsten Sarić

Mediteranska asocijacija za reproduktivnu medicinu i Poliklinika ”Arbor Vitae” su organizatori  simpozijuma možete li nam, kao predsjednik Organizacionog odbora više reći o ovom događaju koji se po prvi put održava u BiH?

Mediteranska asocijacija za reproduktivnu medicinu datira od 2002. godine i tu su uključene sve mediteranske zemlje. U Evropi postoji Evropska asocijacija reproduktivne medicine koja je krovna za sve nas, a u našem IVF centru radimo sve po principima Evropske asocijacije. Cilj je da se dobije što više bebica za sve parove koji imaju poteškoća i žele ostvariti roditeljstvo. Mi smo već dugo godina jako aktivni u ovim asocijacijama i predstavnici smo BiH. Još prije korone smo dobili zadatak da organizujemo ovaj simpozij, ali se dogodila pandemija i sve je stalo. Na godišnjem skupu Mediternakse asocijacije u Bariju ponovo smo dobili zadatak da organizujemo simpozijum u Mostaru. Jako smo ponosni, jer je ovo prvi put da se u BiH održava ovakav skup. Slični skupovi u regionu se održavaju u Budvi, Opatiji, Brijunima. Iako jbi bilo logično da ovakav skupa organiziraju veliki bolnički i  univerzitetski centre, ali na žalost, reproduktivnom medicinom i IVF procedurama se nijedan klinički centar. Mi imamo potencijala i učinit ćemo sve da ovaj Regionalni simposium MSRM  bude organizovan na svjetskom nivou.

Kakvi će biti sadržaji MSRM-a u Mostaru, koje su sve teme, ko su predavači, ko učesnici?

Simpozijum se održava od 18. do 20. maja ove godine u Mostaru. Tradicija je da postoji i predkurs, pa će simpozijumu prethoditi cjelodnevni predkurs ultrazvuka gdje će predavači biti vrhunski stručnjaci. Nakon toga u Centru za kulturu biće održan koktel dobrodošlice sa određenim programom, a biće održani i noćni skokovi sa Strarog mosta sa bakljama kao turistička atrakcija Mostara. 19. maja kreću predavanja iz reproduktivne medicine na kojima će učestvovati eminentni stručnjaci iz Egipta, zatim osnivači Mediteranske asocijacije, prof Sallam Hassan koji je već radio sa dr Robertom Edvardsom koji je donio prvu bebu iz epruvete 1978. godine Luisu Braun kao i Timur Gürgan iz Tureske.

Sa nama će biti i prof Veljko Vlaisavljević, koji je doajen reproduktivne medicine sa prostora bivše Jugoslavije, koji je nakon  eminentnog IVF centra u Mariboru razvio još mnoge druge centre u regionu. Naš IVF centar Arbor vitae u Mostaru je 11. centar kojem su on i Prof. Borut Kovačič, embriolog pomogli da se razvije i obavljamo IVF procedure na visokom nivou. Ponosni smo na saradnju sa njima, doajenima reproduktivne medicine u Evropi i svijetu. Nećemo imati klasična predavanja, već su paneli zamišljeni kao okrugli stolovi sa moderatorima, a diskutovaće se o raznim temama iz endoskopije, embriologije, stimulacije ovulacije itd. Panelisti će svoje referate prezentirati koncizno i iznijeti najvažnija dostignuća iz te oblasti, a svi prisutni će imati priliku pitati i iznijeti svoja iskustva. Ovakav interaktivni način će biti mnogo produktivniji. U petak je planirana svečanu večera i druženje u opuštenoj atmosferi, a u subotu slijedi prezentacija naučnih radova putem Postera, potom diskusija i rasprava o svim važnim zaključcima. Potom, za učesnike simposiuma i naše goste biće organizovan turistički obilazak Mostara i okoline. Imamo preko 30 eminentnih predavača, a očekujemo više od 200 učesnika. To će biti jedan veliki i eminentan skup.

Kakve su statistike posljednjih godina kada je u pitanju problem steriliteta?

To je problem savremenog čovjeka, ali hvala je Bogu, to više nije tabu tema u našim krajevima. U Federaciji BiH  sada imamo i Zakon o bračnoj neplodnosti gdje država pomaže parovima koji imaju problema sa začećem, i još uvijek ima porođajnih muka u implementaciji.  Do prije par godina to je bila donkihotovska borba nas koji se bavimo bračnom neplodnosti i samih bračnih parova. Kao i u drugim oblastima, tako i kada je u pitanju bračna neplodnost, nemamo adekvatnu statistiku koja se ne vodi ni u javnim niti u privatnim ustanovama. U Evropi je procent bračne neplodnosti oko 20 posto. Svi parovi koji u roku od godinu dana ne dobije željenu trudnoću, treba da uraditi da se jave u Centar koji se bavi željenim trudnoćama i da obave dekvatanu dijagnostiku. Svaki ginekolog može uraditi dio dijagnostike i terapije u liječenju bračne neplodnosti, što jprdstavlja 2-3 stepenice, ali je  nekada za bebicu potrebno uraditi mnogo više stepenica, što čini ginekolog koji se bavi bračnom neplodnosti. Naš IVF centar i Poliklinika Arbor vitae dr Sarić ima sve mogućnosti, od endoskopskih obrada, ispitivanja, dijagnostike do vantjelesne oplodnje. Jedino što ne možemo, što zakon ne dozvoljava to su donorske ćelije i za te procedure parovi odlaze u druge zemlje.

Postoje neke informacije da je problem neplodnosti sve izraženiji kod mlađih generacija. Kakva su iskustva kroz Vašu praksu?

Porast neplodnosti bračnih parova je postao svjetski fenomen i više je faktora koji dovode do ovoga. Ima i mlađih parova sa problemima, oko 50 posto problem bude od strane žene, a 40 posto od strane muškarca. To govori da je problem muške neplodnosti u porastu, zbog sesilnog i nesprtskog načina življenja, gojaznost, konzumiranja alkohola, pušači, vozači itd. Kod nas u centru, kada je u pitanju vantjelesna oplodnja imamo dosta paraova zrelije dobi, ali je uspješnost kod mlađih parova signifikantno veća.

Poliklinika ”Arbor Vitae dr Sarić” je poliklinika sa respektabilnim rezultatima zbog čega ste i dobili organizaciju ovako značajnog skupa. Biomedicinski potpomognutu oplodnju radite od 2016. godine, možete li nam reći nešto više o rezultatima?

Majčinstvo i očinstvo, odnosno roditeljstvo u sveukupnosti značenja toga pojma jedna je od najizazovnijih, najatraktivnijih i najinteresantnijih društvenih i prirodnih uloga žene i muškarca, majke i oca. Roditeljstvo, odnosno majčinstvo i očinstvo – posebno je i neponovljivo!

Više od dvadeset godina bavim se reproduktivnom medicinom, operativnim neinvazivnim endoskopskim procedurama, stimulacije ovulacije, inseminacije. 2016.godine smo preselili na novu adresu, u novi, komforan i savremeno opremljen prostor. Godinama smo prisutni i prepoznatljivi na ovom prostoru i kao Centar za bračnu neplodnost i željene trudnoće. Osnivači i vlasnici Poliklinike ”Arbor Vitae dr Sarić” smo moja supruga  Prim. Dr Grit Kirsten Sarić, eminentan kardiolog i ja.

Uz kontinuiranu edukaciju i savremenu opremu, kontinuranu i vrhunsku edukaciju, trudom smo došli do značajnih rezultata koji su prepoznati i internacionalno.  Pomogli smo parovima i dobili preko 1000 bebica različitim prosedurama, a skoro 100 bebica i IVF postupkom. Kada se prije sedam godina rodio mali David Zovko, kao prva bebica začeta vantjelesnom oplodnjom i rođena u Mostaru, bio sam u društvu mojih sportskih prijatelja i sa njima sam podijelio tu radosnu vijest. Mara, fudbalska  legenda i čuveni golman  Enver Marić je prokomentarisao „ Pa doktore, to je to istorija za Mostar“. Ranije, ovakve stvari bile su rezervisane samo za velegradove i  velike centre, parovi su morali putovati od Londona, Maribora, Zagreba, Ljubljane, Beograda… Našim svakodnevnim napornim trudom i radom, supruga i ja smo učinili da IVF centar bude kao „šlag na tortu“ posla kojim se godinama bavimo. Oprema za IVF je veoma skupa, prostor, posebno kontinuirana edukacija, i same IVF procedure su skupe, ali, hvala je dragom Bogu, sada imamo i Zakon o MPO u Federaciji BiH, pa je parovima dosta lakše doći do roditeljstva.

mostar domaćin velikog medicinskog skupa: dr. sarić u mostar dovodi svjetske stručnjake iz oblasti reproduktivne medicine

Tim Poliklinike ”Arbor Vitae”

Zakon je usvojen 2018, ali su provođenje stalno pratili problemi. Trenutno je ponovo u pitanju zastoj zbog određenih procedura?

Zakon je stupio na snagu neposredno prije korone i tada za to nisu bili pripremljeni ni kantonalni zavodi, te je bilo dosta problema u početku. Nakon što su se pojavili brojni nedostaci, išlo se na unapređenje i ujednačavanje standarda, jer parovi npr. nisu mogli ići na liječenje iz jednog u drugi kanton. Sada je sve to preuzeo Federalni zavod zdravstvenog osiguranja F BiH,i nova pravila su trebala zaživjeti od 1. januara ove godine. Nažalost, nisu učinjene sve potrebne predradnje, potrebne odluke i papirologija, tako da mnogi parovi trenutno čekaju i lutaju, a biološki sat nekih pacijentica pomno otkucava. Parovi do 42 godine sada imaju mogućnost tri inseminacije i pet besplatnih pokušaja vantjelesne oplodnje, zaista je puno olakšano. Mi u Federaciji BiH smo do prije nekoliko godina bili jedini areal u okruženju i u Evropi, kao jedna „crna mrlja“ koja nije imala Zakon nite se davala podrška parovima za vantjelesnu oplodnju. Mnogo je još nedostataka u zakonu, ali važno je da ga imamo, pa će se lako dorađivati. U Republici Srpskoj je ovo pitanje već godinama prije regulisano pravnim aktima i dobro funkcioniše, i zahvaljujući tome, mnogo je bebica rođeno uz pomoć našeg IVF Centra. Sa ponosom istačem da smo pomogli mnogim parovima u BiH i inostranstvu. Od rata pa do sada, samo se u Trebinju rodilo preko 120 djece, tako da bismo mogli ispuniti dobra četiri razreda djece u školi.  I u cijeloj Hercegovini je tako, od Mostara preko zapadne do istočne Hercegovine i šire. Jako smo sretni i ponosni zbog ovih činjenica

Polikinika Arbor Vitae

Polikinika Arbor Vitae od osnivanja 1998.godine do danas nudi  savremenu medicinsku uslugu sa najmodernijim tehničkim dostignućima, ljubazno i na topal i ljudski način! Od otvaranja Poliklinike u januaru 2016. godine na novoj lokaciji, značajno su proširili polikliničku djelatnost i kompletirali ponudu. Stavljanjem u funkciju Dnevnu operativnu kliniku i Centar za reproduktivnu medicinu i željene trudnoće, uz minimalno invazivne endoskopske operacije, hysteroskopija i laparoskopija sa modernim IVF- Centrom i kompletnim biohemijskim laboratorijem u mogučnosti su u cijelosti ponuditi savremenu dijagnostiku i terapiju na jednome mjestu.

Committees MSRM

Board 2023 – 2025.

President:                 Omar Sefrioui, Marocco

Past President:        Tatjana Motrenko Simić, Montenegro

President Elect:       Timur Gürgan, Turkey

Secretary General:   Erol Tavmergen, Turkey

Treasurer:                  Dinka Pavičić Baldani, Croatia

Founding MembersF Founding Members

Timur Gürgan, Turkey

Antonis Makrigiannakis, Greece

Hassan Sallam, Egypt

Local organizing committee:

Sarić, Senad (Mostar) – president

Balić, Adem (Tuzla)

Balić, Devleta (Tuzla)

Bešo, Almasa  (Mostar)

Dinarević M. Senka (Sarajevo)

Džanić, Dževad  (Bihać)

Gosto, Adela ( Mostar)

Kirsten Sarić, Grit (Mostar)

Hajder,  Elmira (Tuzla)

Mehmedbašić, Senad (Sarajevo)

Milić, Milovan (Banja Luka)

Penava, Nikolina (Mostar)

Sibinčić, Sanja (Banja Luka)

Tinjić, Suada (Tuzla)

Tomić, Vajdana (Mostar)

Vila Humačkić, Alma (Mostar)

Scientific committe :

Blažević, Osman

Čančar, Vladimir

Ćehić, Ermin

Delić, Taib

Dizdarević, Jadranka

Drljević, Kenan

Đurđević, Aida

Džanić, Dževad

–Godinjak, Zulfo —

Golić, Mustafa

Idrizbegović, Edin

Hajder, Elmira

Hećim, Vesna

Hudić, Igor

Hujdurović, Džemil

Lečić, Rada

Knežević, Darko

Kokotović, Ranko

Kurtović, Mithad

Mehmedbašić, Senad

Pašić, Rešad

Pehlić, Enver

Popadić, Danijela

Redžić Hasan

LECTURERS

Vlaisavljević, Veljko (Slovenia) – president

Alagić, Edin (Norway)

Balić, Adem (Bosnia and Herzegovina)

Balić, Devleta (Bosnia and Herzegovina)

Bolanča, Ivan (Croatia)

Dinarević  Mesihović, Senka (Bosnia and Herzegovina)

Gelo, Nina (Croatia)

Gürgan, Timor (Turkey)

Kirsten Sarić, Grit (Bosnia and Herzegovina)

Knez, Jure (Slovenia)

Jovanović, Andrijana (Montenegro)

Kopitović, Vesna (Serbia)

Kovačič, Borut (Slovenia)

Krstivojević, Milica (Serbia)

Milić, Milovan (Bosnia and Herzegovina)

Motrenko, Tatjana (Montenegro)

Osmanović Džanan (Bosnia and Herzegovina)

Penava, Nikolina (Bosnia and Herzegovina)

Reljič, Milan (Slovenia)

Sallam, Hassan (Egypt)

Sarić, Senad (Bosnia and Herzegovina)

Sibinčić, Sanja (Bosnia and Herzegovina)

Šehić, Mesud (Bosnia and Herzegovina)

Tandara, Marjan (Croatia)

Tinjić, Suada (Bosnia and Herzegovina)

Todorović Popović, Biljana  (Serbia/ Belgium)

Vrtačnik Bokal, Eda (Slovenia)dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas