More
  VijestiModernizacijom sistema javne rasvjete Grad Mostar bi znatno uštedio

  Modernizacijom sistema javne rasvjete Grad Mostar bi znatno uštedio

  U organizaciji Grada Mostara u prostorijama Gradske vijećnice u četvrtak je održana radionica o temi “Modernizacija sistema javne rasvjete Grada Mostara. Iz budžeta Grada Mostara za finansiranje rasvjete izdvaja se oko 2,5 miliona maraka na godišnjem nivou.

  Na radionici je predstavljeno stanje sistema javne rasvjete Grada, kao i budući planovi modernizacije sistema i uvođenja savremene web platforme, a stručnjaci već sada predviđaju kako bi se modernizacijom javne rasvjete troškovi smanjili na 1.900.000 maraka.

  “Grad Mostar iz svog budžeta za finansiranje javne rasvjete na godišnjem izdvaja oko 2,5 miliona maraka, što je zaista jedna impresivna cifra koju Grad mora pokušati smanjiti”, istaknula je uoči radionice Radmila Komadina, savjetnica mostarskog gradonačelnika.

  U međuvremenu, Grad je napravio energetski pregled sistema javne rasvjete, a prezentirala ga je firma Zagrebinspekt. Rasvjeta bi se trebala modernizirati uvođenjem novog sistema LED rasvjete.

  “S obzirom na to da Grad Mostar ima 16.000 rasvjetnih tijela, po ovoj sadašnjoj cijeni električne energije, nije ni čudo da su troškovi tako veliki. Također, činjenica je da su većina sistema javne rasvjete i mrežni sistem zastarjeli i da ih se treba modernizirati s novim sistemom LED rasvjete”, pojasnila je savjetnica gradonačelnika.

  Prema njezinim riječima, stručnjaci već sada predviđaju da bi se modernizacijom javne rasvjete troškovi u Gradu smanjili na 1.900.000 maraka.

  Koordinator za projekte energetske efikasnosti pri Gradu Mostaru Darko Knezović kazao je kako su pripremljeni svi podaci da web platforma, što se tiče rasvjete, zaživi te da se dobije potpuna slika stanja i svake svjetiljke u Mostaru.

  Dodao je kako bi prema prvim procjenama, modernizacijom sistema javne rasvjete Grad Mostar ostvario uštedu veću od milion maraka.

  “Imamo više od 13.000 svjetiljki koje nisu LED i 2.500 LED svjetiljki koje su postavljene. Uradili smo cijelu Aveniju i Bulevar, zamijenili smo čak i stubove i tu imamo već podatke da su uštede oko 40 posto, iako nam tu nije nijedno mjerno mjesto”, istaknuo je Knezović.

  Radi se, inače, o projektu energetske efikasnosti koji provodi Grad Mostar i akcijskog plana održivog razvoja Grada uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša FBiH koji je izdvojio oko 35.000 maraka te UNDP-a.

  (Mostarski.ba/Fena)

  mostarski.ba
  #Modernizacijom #sistema #javne #rasvjete #Grad #Mostar #znatno #uštedio

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img