Mito i zaposlenje u BiH: 20 tisuća za čin policajca, a 30 tisuća za čin mlađeg inspektora

U nastavku suđenja za koruptivna djela u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, svjedokinja Državnog tužiteljstva ispričala je kako ju je optuženi Ensar Salčinović kontaktirao i tražio novac za njeno zaposlenje.

Anja Ramić je posvjedočila kako je 2020. aplicirala na natječaj za zaposlenje u Graničnoj policiji, na poziciju granični policajac, kada je bilo otvoreno 125 radnih mjesta. Navela je da Rejhana Rakovića poznaje jer je bio predsjednik komisije, dok Ensara Salčinovića poznaje ”iz nekih drugih okolnosti”.

Sastanak na Vrelu Bosne

Sadržaj članka (otvori)

Ramić je ispričala da je poslije testiranja fizičke spreme dobila poziv od nepoznate osobe putem aplikacije WhatsApp sa pitanjima da li se prijavila za natječaj za zaposlenje, te da li se mogu vidjeti. Osoba joj je, kako je kazala, dala instrukciju da instalira aplikaciju Telegram.

Prema njenim riječima, s ocem se u kolovozu 2021. na Vrelu Bosne sastala sa Salčinovićem, koji im je rekao da telefone ostave u autu, a potom sa njima pričao o natječaju, rekavši im kako bi bila šteta da ona ne prođe, te da kandidati za zaposlenje daju deset do 20 tisuća maraka.

”Pričao je kako sam sposoban kandidat, kako mogu dati samo deset tisuća maraka. Bili smo šokirani i rekli smo da moramo razmisliti”, kazala je Ramić, dodavši da je Salčinović rekao da je u službi Granične policije, a sa kojim je ponovni susret imala na dan intervjua.

15.000 KM

Kako je ispričala, Salčinović je tražio od njih i veću svotu novca – 15 tisuća maraka, što je ona odbila.

Na upit Obrane, Ramić je kazala da je Rakovića vidjela samo na intervjuu i na fizičkoj spremi, te potvrdila da je objavljena kao kandidat koji je prošao na osnovu rezultata.

Raković je optužen da je u svojstvu službenog lica, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, udružio grupu ljudi radi primanja dara i drugih oblika koristi te, posredstvom pripadnika grupe, zahtijevao i primao dar za sebe. S njim su optuženi Salčinović i Kenit Čakić, kojima se na teret stavlja da su postali pripadnici grupe s ciljem primanja dara i drugih oblika koristi, te da su posredovali pri podmićivanju službenog lica. Čakić se tereti i za davanje dara.

Ibrahim Ramić je ispričao da su se on i kćerka Anja sastali s osobom iz Granične policije koja ju je kontaktirala u vezi sa zaposlenjem. Objasnio je da se ne sjeća imena ni izgleda osobe.

”Ona je dobila neki poziv od nekoga, rekla je da treba da se sastane s nekim čovjekom u vezi posla”, naveo je Ramić te ispričao da im je tokom susreta kod Vrela Bosne taj čovjek rekao da može pomoći, ali postoji određena cijena da se primi u Graničnu policiju.

Dodao je da je od njih traženo deset tisuća maraka te da su rekli kako će razmisliti, a da su kafu ponovno popili na dan intervjua, kada je od njih traženo 15 tisuća maraka.

Svjedok, čije je osobne podatke Sud BiH zabranio objavljivati, a koji je na prošlom ročištu započeo svoje svjedočenje, tijekom unakrsnog ispitivanja je kazao da je optuženog Rakovića vidio samo tijekom intervjua, da smatra da su njegovi rezultati fizičkog testiranja pravilno uneseni u obrazac i da su pitanja 90 posto bila ista kao ona koja je dobio od Salčinovića.

Na današnjem suđenju tužiteljica Bojana Jolović je pročitala zapisnik o saslušanju, tada osumnjičenog, Salčinovića iz rujna 2022., u kojem je izjavio da mu je Raković u ožujku ili travnju 2021. rekao da će biti angažiran na testiranju.

Mjesec nakon što su završena testiranja, Raković mu je rekao da je potrebno kontaktirati kandidate i tražiti 20 tisuća za čin policajca, a 30 tisuća za čin mlađeg inspektora, kazao je Salčinović tokom istrage, kao i da mu je Raković dao uputu da polako pristupa kandidatima, mobilni telefon te instrukciju da instalira Telegram.

Kako je pročitala tužiteljica iz zapisnika, Raković mu je dao nekoliko imena koje je on kontaktirao, sastajao se s njima, te od pojedinih uzeo i novac koji je predao Rakoviću.

”Ja odgovorno tvrdim da novac nisam uzimao za sebe”, kazao je Salčinović tijekom davanja iskaza i rekao da se iskreno kaje, te da je to radio iz straha jer mu je Raković bio nadređeni, a i osjećao se dužnim jer ga je on iz Višegrada prebacio na zaposlenje u Sarajevo.

Nastavak suđenja je zakazan za 13. travanj, piše Detektor.

Post Mito i zaposlenje u BiH: 20 tisuća za čin policajca, a 30 tisuća za čin mlađeg inspektora je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas