back to top

Ministrica Pozder u Livnu: Održivi razvoj turizma je budućnost ove regije

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder službeno je posjetila Livno, gdje je razgovarala sa gradonačelnikom Darkom Čondrićem i njegovim saradnicima.

U fokusu razgovora bila je zaštita Livanjskog polja i staništa divljih konja, na lokalitetu Kruzi, na obroncima planine Cincar, te razvoj turizma i podrška ovoj značajnoj gospodarskoj grani, ali i vrlo važno pitanje regionalne deponije Korićina.

S obzirom da, prema informacijama sa kojima raspolažu lokalni aktivisti, u tom kraju ima oko 130 divljih deponija, a istovremeno sanitarna deponija, građena po svim standardima i za koju su kreditno zaduženi Livno, Glamoč i Grahovo, ali i Federacija BiH, stoji pod ključem, tijekom ožujka održat će se sastanak na razini HBŽ i lokalnih zajednica, kako bi se postigao konkretan dogovor i rješenje o stavljanju u funkciju deponije Korićina, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

”Ovo je kraj koji živi od poljoprivrede i turizma, sa kulturnim, povijesnim i prirodnim ljepotama koje moraju biti u koheziji sa zdravim okolišem, tako da će Federalno ministarstvo okoliša i turizma pružiti svu tehničku, ali i financijsku podršku u sklopu svojih nadležnosti i mogućnosti, da Livno i čitav ovaj kanton bude turistički biser naše države.

Zaista je impresivno vidjeti divlje konje na padinama Cincara, pa vidjeti i da mladi poduzetnici, poput Marina Mamuze, znaju kako ovaj jedinstveni bogomdani fenomen staviti u funkciju turizma i gospodarstva.

Podsjećam da je naše Ministarstvo podržalo inicijativu zastupnice Sanele Klarić da se riješi pitanje zaštite i promocije divljih konja na teritoriji FBiH kroz mjere poticaja, zaštite u prometu i posebne mjere turističkih ponuda koje bi uključivale divlje konje, te smo današnju posjetu lokalitetu Kruzi iskoristili da vidimo kako tu inicijativu realizirati i što bolje unaprijediti”, kazala je ministrica Pozder.

Osim posjete lokalitetu Kruzi, na temu zaštite, promocije i unapređenja fenomena divljih konja, ministrica Pozder je na tu temu održala sastanak sa gradonačelnikom Čondrićem, županijskim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božom Perićem, te ministrom znanosti, prosvjete, kulture i sporta Antom Tadićem i poduzetnikom Marinom Mamuzom, a prisutna je bila i inicijatorica ideje o zaštiti i promociji divljih konja na prostoru Federacije BiH, zastupnica Sanela Klarić.

Gradonačelnik Čondrić je istaknuo važnost dobre i konkretne komunikacije između federalnih, županijskih i općinskih vlasti, kako bi se kapaciteti i mogućnosti unapređenja zakona, javnih poziva i fondova, mogli usmjeravati na pravovremen i funkcionalan način.

Na sastanku je bilo govora i o zaštiti Livanjskog polja, te o brojnim projektima koji mogu pomoći HBŽ i Livnu da sa svojim prirodnim, kulturnim i povijesnim datostima bude mjesto održivog turističkog razvoja, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma. (bljesak.info)

relax-portal.info

Popularno danas