Laž ili istina: Širi se priča o masovnoj spolnoj zarazi u Mostaru

Zadnjih dana gradom kruže “priče” o masovnoj zarazi muškaraca spolnim bolestima koje šire mostarske prostitutke. Raznim Viber grupama i društvenim mrežama tako se mogu pročitati konkretna imena pojedinaca, svjedočenja o prevarenim ženama, najavama razvoda .. neke od navoda iz objava lako je bilo provjeriti.

Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i Transfuzijskog centra SKB Mostar, Bljesak.info neslužbeno doznaje, kako nije bilo značajnijeg porasta testiranja na spolno prenosive bolesti, kao što se panično tvrdilo u porukama na društvenim mrežama.

U navedenim objavama konkretno je navedeno kako je skoro stotinu testiranih zaraženo.

Ono što nije bila tek obična “čaršijska priča” je slučaj Olene Popik od 2004. godine koja je umrla u mostarskoj bolnici od AIDS-a 3. studenog te godine. Mediji i medicinski dužnosnici više su puta javno pozvali sve osobe u BiH koje su kontaktirale s Olenom Popik, da se prijave na testiranje krvi.

Nema službenih informacija koliko se osoba te 2004. prijavilo na testiranje. Prema neslužbenim informacijama te godine veći broj muškaraca iz zapadne Hercegovine obavio je diskretno testiranje krvi u susjednoj Hrvatskoj, najčešće u Splitu.

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) bilježi se porast broja novootkrivenih slučajeva HIV infekcije, s najvećim registriranim brojem u 2022. godini.

U 2022. godini, u Federaciji BiH registrirano je 37 osoba kod kojih je dijagnosticirana HIV infekcija (stopa novih HIV dijagnoza 1,7/100.000 stanovnika) od kojih je 12 oboljelih od AIDS-a. Tri oboljele osobe su preminule u 2022. godini od posljedica bolesti.

Značajan broj novih HIV infekcija otkriven je u kasnom stadiju.

U razdoblju od 1994. godine do kraja 2022. godine, u Federaciji BiH registrirano je 309 osoba kod kojih je dijagnosticirana HIV infekcija, među kojima je 127 osoba oboljelo od AIDS-a. U istom razdoblju 56 oboljelih osoba je preminulo.

Post Laž ili istina: Širi se priča o masovnoj spolnoj zarazi u Mostaru je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas