Kroz YourJob projekt u BiH zaposleno oko 500 mladih osoba

Oko 500 mladih osoba iz Bosne i Hercegovine pronašlo je stalno zaposlenje nakon završene aktivnosti unutar projekta YourJob, dok je 70 mladih zakoračilo u proces samozapošljavanja – rečeno je u ponedjeljak u Mostaru na okruglom stolu “Nezaposlenost mladih i važnost prvog radnog iskustva”.

Ovaj projekt podrške mladima pri zapošljavanju u našoj zemlji provodi Caritas BiH zajedno s Caritasom biskupije Banja Luka i Caritasom biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

Miroslav Valenta, nacionalni koordinator YourJob projekta kazao je kako projekt funkcionira kroz savjetovališta za zapošljavanje u Banjoj Luci, Čapljini i Mostaru.

“Kroz ta savjetovališta nudimo mladima mogućnost da se uključe na tržište rada. Projekt nudi radionice profesionalne orijentacije, obuke za aktivno traženje posla, seminare za jačanje vještina, pripravničke programe, inkubatore poslovnih ideja i grantove za pokretanje socijalnih poduzeća”, objasnio je Valenta.

Marinko Martinović iz Mostara aplicirao je svoj projekt pokretanja vlastitog fitness centra koji je nedavno zaživio.

“To je bilo moje prvo zaposlenje. Riječ je o velikom projektu koji je bio izazov, ali kroz koji sam dobio određena sredstva koja su mi, uz moje finansijsko učešće, iznimno pomogla. Osim toga, dobio sam i administrativnu, kao i pravnu pomoć”, istaknuo je Martinović.

Kao pripravnica u humanitarnom udruženju Minores koja pomaže beskućnicima i socijalno ugroženim osobama i mladima kroz projekt se zaposlila mlada Žana Mikulić iz Mostara.

“Nakon neuspješnog traženja posla po završetku fakulteta, prijatelj mi je predložio da apliciram na ovaj projekt. Minores je u to vrijeme tražio pripravnika kako bi rad udruge podigao na viši nivo.. Vidjela sam tu izvrsnu priliku za zaposlenje”, kazala je.

Mikulić smatra da su mladi u našoj zemlji demotivirani jer nakon visokog obrazovanja teško pronalaze posao, ali ističe da ovaj projekt pruža veliku motivaciju i vjeru.

Mladi su unutar projekta, između ostaloga, imali priliku raditi pripravnički staž u mostarskim vrtićima, kao i u udruženju Vedri osmijeh, potvrdila je to direktorica ovih institucija Danijela Kegelj.

“Dvostruki je značaj ovakvih projekata, najprije jer je mladima pružena mogućnost da se preispitaju, osnaže, provjere, nauče stvari u praksi koje nisu mogli proći na fakultetu, a s druge strane šalje se poruka da nekoga ipak brine što će biti s njima”, dodala je Kegelj.

Smatra da bi ustanove i preduzeća trebali inicirati da se ovakvi projekti nastave jer imaju, kako navodi, obostranu korist.

Vrijednost projekta za Bosnu i Hercegovinu u protekle tri godine je 1,5 miliona eura, a kroz njega je prošlo više od 2 i pol hiljade mladih osoba.

YourJob projekt finansiraju donatori iz inostranstva, Austrijska razvojna agencija, Renovabis i Caritas Austrije.

(Fena)

mostarski.ba
#Kroz #YourJob #projekt #BiH #zaposleno #oko #mladih #osoba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas