Košarkaški savez Herceg-Bosne odgovorio nezadovoljnim klubovima

Nakon što se nekolicina klubova Košarkaškog saveza Herceg-Bosne izjasnila kako su nezadovoljni radom KS HB, odgovor je stigao od navedenog saveza koji prenosimo u cjelosti.

Poštovani, povodom nedavnih medijskih objava pojedinih klubova članova Košarkaškog saveza Herceg Bosne (KSHB), osjećamo ljudsku i profesionalno potrebu reagirati na sadržaj tih objava. Pored toga, na reakciju nas obvezuje i članak 63. Statuta KSHB u kojem se govori o istinitom informiranju javnosti o radu i aktivnostima KSHB.

Stoga najprije želimo spomenuti neke od aktivnosti KSHB u proteklom razdoblju.

Najponosniji smo na činjenicu da je prošle godine,u Ligi mladih za žene i muškarce te seniorskoj Ligi KSHB,odigrano više od 500 utakmica te sudjelovalo više od 1000 mladih košarkaša i košarkašica KSHB, a s velikim ponosom ističemo i organiziranje kadetske selekcije Herceg Bosne i njezino sudjelovanje na međunarodnom turniru na Jahorini (kolovoz 2023. )

Također, vrijedno je spomenuti i potpisivanje ugovora o suradnji s Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, organiziranje besplatnoga trenerskog seminara u Mostaru, organiziranje besplatnoga petodnevnog kampa za kadete i kadetkinje KSHB u Neumu, organiziranje četiri besplatna edukacijska seminara za suce KSHB, itd…

Glede navedenog u spomenutim medijskim objavama, dužni smo obavijestiti javnost da je redovita izborna sjednica Skupštine KSHB sukladno zakonu, Statutu i procedurama zakazana i održana 15. rujna 2023.godine u Mostaru.

Imajući u vidu kako je košarka u Herceg Bosni, u razdoblju kada smo preuzeli upravljanje Košarkaškim savezom Herceg-Bosne upravo od potpisnika spornog priopćenja, bila na izdisaju, a Savez u rasulu, ponosni smo na činjenicu da je na izbornoj sjednici nazočio do sada rekordan broj predstavnika, 28 od 30.

Pored činjenice nečitkosti/nepostojanja imena u potpisu navedenog dopisa „nezadovoljnih“ klubova, očito je kako se oni koji su ga pisali i objavili ne drže zakonskih i internih procedura, a vjerojatno ih niti ne poznaju. Najbolji dokaz neistinitosti njihovih tvrdnji je činjenica kako se niti jedan od ovih navodno potpisanih klubova nije u zakonskom roku žalio na uredno dostavljen zapisnik sa redovite Skupštine, niti pokrenuo propisani Arbitražni postupak unutar KSHB. To su, naime, koraci koji su propisani Statutom i Pravilnikom o natjecanju KSHB i predmetnim zakonima.

Većini članova i klubova KSHB jasno je da se ovdje radi o klasičnom podmetanju iza kojeg se kriju određeni privatni i klupski interesi zbog kojih se i krenulo u diskreditiranje i rušenje legitimno i legalno izabranog vodstva KSHB. Spomenuto „preuzimanje“ nije uspjelo, niti će uspjeti ubuduće, jer postoji tiha, ali aktivna i svjesna većina koja to neće dopustiti zbog sebe i svoje djece, zbog svojih klubova i zbog Košarkaškog saveza Herceg-Bosne kao takvog.

Bez obzira na sve prijetnje koji su pojedini klubovi i njihovi treneri dobivali protiv igranja Omladinske lige i Lige KSHB, „preuzimatelji“ nisu uspjeli u svojim namjerama jer i dalje postoji spomenuta većina koja želi graditi i jačati KSHB na ravnopravnim i partnerskim osnovama, a ne ga „preuzimati“ zbog svojih sitnih privatnih i klupskih interesa.

Dio odgovornosti za trenutno stanje je i na aktualnom vodstvu KSHB jer smo jedno vrijeme tolerirali nekorektna i destruktivna djelovanja pojedinih članova i klubova, nadajući se da neće prijeći granicu dobrog ukusa. Nažalost, prevarili smo se u toj procjeni. Stoga svima njima, kao i cjelokupnoj javnosti, poručujemo kako smo očuvali KSHB u puno težoj situaciji od ove te da ćemo ga ne samo očuvati, nego i ojačati u razdoblju koje je pred nama.

Shodno tome, javno pozivamo „nezadovoljne“ klubove i njihove predstavnike da poštuju Statut i pravilnike KSHB te da svoje privatne interese i ambicije ne ostvaruju nanoseći štetu KSHB. Na svaki pokušaj kršenja Statuta i procedura odlučno ćemo reagirati i nećemo dopustiti bilo kakvo ne legitimno i ne legalno djelovanje unutar KSHB.

I pored toga, otvoreni smo za suradnju i dogovore s ciljem prevladavanja postojeće situacije jer je Košarkaški savez Herceg-Bosne veći i vrjedniji od interesa bilo kojeg kluba ili pojedinca.

U nadi da ćemo se u budućnosti više baviti košarkom i jačanjem KSHB, a manje sitnim interesima i neostvarenim ambicijama,

Športski pozdrav.

Post Košarkaški savez Herceg-Bosne odgovorio nezadovoljnim klubovima je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas