More
  VijestiKolateralni slučaj u Mostaru Mostarski.info

  Kolateralni slučaj u Mostaru Mostarski.info

  Promocija knjige “Kolateralni slučaj” Davorke Jurčević-Čerkez održat će se u petak, 11. ožujka 2022. u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače, s početkom u 19 sati.

  Knjigu će predstaviti dugogodišnje suradnice autorice, Sabrina Čović Radojičić, spisateljica i aktivistica u međunarodnom pokretu za ekumenizam i međureligijsku suradnju “Maranatha” i Mirela Alikalfić-Terzić, prevoditeljica, predsjednica Udruge sudskih tumača, prevoditelja i lingvista “Glosar” i njezina suosnivačica s autoricom.

  “Kolateralni slučaj” jedna je od knjiga koje su objavljene u nakladi Izdavačke kuće “Planjax” iz Tešnja, s prof. Muamerom Planjac kao izvršnom urednicom, a u okviru natječaja Fondacije za izdavaštvo za oblast nova djela domaćih autora za 2021. godinu, čiji su recenzenti bili Jagoda Iličić, Tina Laco i Nehrudin Rebihić.

  Riječ je o proznom prvijencu Davorke Jurčević-Čerkez iz Mostara, po zvanju prof. komparativne književnosti i francuskog jezika i književnosti, koja između ostaloga radi kao slobodna prevoditeljica.

  Po riječima autorice, knjiga se sastoji se od sedam pripovijedaka-poglavlja naslovljenih Hercegovački slučaj, Emigrantski slučaj, Klinički slučaj, Radnički slučaj, Beskućnički slučaj, Dječji slučaj i Neradnički slučaj. Tematska potka socijalne je naravi, a aktualizira pitanja diskriminacije, marginalizacije, korupcije, prisilne integracije i općenito društvene odbačenosti, dakle žarišta prisutna u suvremenom javnom diskursu, ali kojima se prečesto pristupa površno i licemjerno.

  Ono što pripovijetke uobličuje u cjelinu romana jeste protočnost koncepta: premda su zasebno uobličene, priče-poglavlja ne mogu se čitati bez zadiranja jedne u drugu jer su likovi diskretno, ali snažno povezani zajedničkim motivima. Kroz svoje susrete, kojih nisu ni svjesni, oni otkrivaju isprepletene fragmente vlastitih priča koje se na taj način uvezuju u konačnu providonosnu cjelinu podvlačeći smisao jedinstvene poruke svojih “slučajeva” bez čije bi pozitivne “kolateralne” funkcije kao u svakom organizmu društveno tkivo bilo ugroženo, navodi se u priopćenju.

  (www.jabuka.tv)

  www.jabuka.tv
  #Kolateralni #slučaj #Mostaru #Jabukatv

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img