Klubovi će nastaviti igrati, no traži se izvanredna skupština

Klubovi članovi Košarkaškog saveza Herceg Bosne Široki, Grude, Posušje, ŽKK Posušje, Pepi Sport, Zrinjski, Brotnjo, ŽKK Brotnjo 94, Rama ŽKK Rama, VKK Mostar, Ljubuški i ŽKK Ljubuški nezadovoljni su tijekom skupštine Košarkaškog saveza Herceg Bosne, koja je nedavno održana, ukazali su na niz nepravilnosti kako je ona vođena i kako je sazvana. Ukazujući na niz nepravilnosti skupštine koja je zakazana 15. rujna, u službenom priopćenju istaknuli su, među ostalim:

Bez kvoruma

– Skupština nije imala komisiju za kontrolu i verifikaciju nazočnih članova Skupštine tj. nije utvrdila kvorum ni tko sve ima pravo glasa sukladno Statutu KS HB; nisu imenovani zapisničar, ovjeritelj zapisnika i komisija za brojanje glasova; dopušteno je da pravo glasa na skupštini imaju predstavnici nekoliko novoosnovanih škola košarke iako one, po važećem statutu KS HB, nemaju pravo glasovanja na skupštini; predstavnik jednog kluba koji je formalno-pravno ugašen prije nekoliko godina bio je nazočan na skupštini i na njoj glasovao; na skupštini je glasovao i dosadašnji predsjednik KS HB iako po važećem Statutu pravo glasa mogu imati samo predstavnici koje klubovi ili udruge ovlaste, a aktualni predsjednik nije bio predstavnik nijednog kluba ni udruge.

Nakon što smo vidjeli da ni jedna od naših gore navedenih primjedbi nije usvojena, napustili smo skupštinu jer nismo željeli sudjelovati u njezinu nelegalnom radu. Iako je našim napuštanjem skupština ostala bez kvoruma, preostali članovi Skupštine donijeli su nekoliko odluka koje se protive važećem statutu KS HB. Aktualno vodstvo Saveza je nekoliko dana po završetku dostavilo klubovima zapisnik s nelegalne skupštine. U istom tom zapisniku nije navedeno koje smo primjedbe tražili, kao ni činjenica da je veći broj predstavnika klubova napustio skupštinu i da nije bilo kvoruma za daljnji rad skupštine. Nakon toga smo, sukladno zakonskoj proceduri, zatražili od nadležnog ministarstva blokadu provedbe nelegalnih odluka sa skupštine, inspekcijski nadzor iste i podnijeli prijave protiv ljudi koji su organizirali i vodili nelegalnu skupštinu. Također, sukladno Statutu, zatražili smo sazivanje izvanredne skupštine KS HB. U želji da se spriječi samovolja pojedinaca u KS HB, kršenje Statuta i zakona, naši klubovi odbili su igrati utakmice 1. kola Lige KS HB. Međutim, vodstvo Saveza ignoriralo je naš stav te je predsjednik sam, bez dostavljenih informacija, delegirao lokacije i satnicu za pojedine klubove nastojeći demonstrirati silu i snagu pozicije na kojoj se nalazi. Velika većina klubova (osim jednoga) odbila je registrirati utakmice rezultatom 20-0 i oduzimanjem bodova, čime su pokazali, prije svega, solidarnost, poštovanje i sportske motive, na čemu im velika hvala – ističe se u priopćenju koje su potpisali predstavnici naprijed navedenih klubova uz jedan zajednički zaključak:

Zakonske mogućnosti

– Mi ćemo krenuti igrati prvi dio Lige HB za sve uzraste jer naš osnovni motiv je košarka i interes djevojčica i dječaka koji igraju košarku, a ne borba za fotelje i funkcije; nastavit ćemo “borbu” svim legalnim i zakonskim sredstvima da se održi legalna skupština KS HB. Ako do kraja prvog dijela Prvenstva KS HB ne bude sazvana i održana izborna skupština, podnesena sva financijska izvješća, kao i izvješće Nadzornog odbora, naši klubovi neće igrati drugi dio prvenstva te ćemo razmotriti druge zakonske mogućnosti igranja utakmica – ističu, među ostalim, u svom zaključku predstavnici naprijed navedenih klubova.

Post Klubovi će nastaviti igrati, no traži se izvanredna skupština je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas