back to top

Klima uređaji se kupuju na rate, a grije se samo jedna soba

Građani u Srpskoj uveliko se spremaju za nadolazeću zimu, ali prošlogodišnji trend kupovine “smederevaca” ove sezone pao je u zaborav zbog poskupljenja drva pa su tako u dućanima najtraženije klime i norveški radijatori.

U prijedorskoj trgovini “Tehno line” za “Glas Srpske” su potvrdili da su građani počeli s pripremama za sezonu grijanja. Na rate “Najviše se kupuju klime i norveški radijatori, a peći na drva, koje su mnogo poskupjele, traže tek rijetki”, rekli su iz “Tehno linea”.

Cijene klima i radijatora na struju, kako kažu, zavise od modela i marke.

“Osnovi model inverter klime je oko 700 KM, a oko 200 KM je montaža, dok je za norveški radijator potrebno odvojiti od 315 KM pa naviše”, rekli su ovoj radnji. Dodali su da se i te kako osjeti kriza i pad kupovne moći građana.

“Dosta se uzima na rate, a pogotovo tu uslugu traže umirovljenici”, naveli su. Da se sve više građana planira grijati pomoću klime potvrđuju i u banjalučkoj trgovini “Zeus”.

“Kupuje se sve, ali u principu najviše klime, čije se cijene u prosjeku kreću od 800 do 1.000 KM”, kazali su u ovoj radnji i dodali kako mnogi traže da kupuju na rate. Kupci se odlučuju za klime jer je kažu sada isplativije grijati se na struju nego na drva.

“Lani su bili aktualni ‘smederevci’, a sada mnogi uz grijanje koje već imaju traže konvektore”, rekli su u ovoj trgovini. Prelazak na struju U jednoj derventskoj radnji kažu da su trenutno najtraženije toplotne pumpe koje rade na struju, kao i klima ali troše manje električne energije.

Dodali su da se osim toplotnih pumpi prodaju i ‘smederevci’ ,’alfe’, ali i klime inverter.

“Cijene su veće nego lani, jer nam svaka tri mjeseca od dobavljača stižu novi cjenovnici, a nekada to bude i mjesečno. Kriza se zaista osjeti, a najviše se robe prodaje na rate”, rekli su u ovoj derventskoj radnji.

Za sezonu grijanja pripremaju se i građani Prnjavora. “Kod nas se najviše traže klime inverter i ‘alfe’ na čvrsto gorivo, a cijene su malo više nego lani”, kazala je trgovkinja u jednoj tamošnjoj radnji. U Udruženju građana “ToPeer” iz Doboja kažu da građani imaju veliki problem, jer su cijene ogrjeva vrlo visoke.

“Građani su praktično dovedeni u bezizlaznu situaciju pa se opredjeljuju za norveške radijatore i razmišljaju tako da će bar zagrijati jednu sobu u kojoj će biti, a ostalo i ne mora”, kazali su u ovom udruženju i dodali da puno građana u Doboju traži isključenje s gradske toplovodne mreže.

Objava Klima uređaji se kupuju na rate, a grije se samo jedna soba pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas