Izgorjelo preko milion kubika drvne mase, podrška pošumljavanju

foto: SIGMO

Mostar — Savez izviđača Grada Mostara (SIGMO) ovih dana proveo je veliku akciju pošumljavanja na području Rujišta.

U akciji su učestvovali članovi Odreda izviđača “5 Zlatnih ljiljana” Mostar, Odreda Izviđača Neretva Mostar, Odreda izviđača Stari Grad Mostar i Odreda izviđača “Bregava” Stolac. Akcija je provedena u saradnji sa preduzećem Šumarstvo Srednje Neretvansko, na čelu sa v.d. direktoricom Mirhanom Tuzlaković.

“Posadili smo približno tri hiljade stabala crnog bora”, izjavio je za Radio Gradska mreža – Mostarski radio Aner Kurtović, načelnik Saveza izviđača Grada Mostara.

Treba podsjetiti da se radi o području između planina Prenj i Velež, koje je teško postradalo u više šumskih požara posljednjih godina. Takođe, riječ je o popularnom izletištu i zimi i ljeti, koje je poznato po endemskoj vrsti bora – munika.

“To je najvažnija akcija, zato što je Rujište oduvijek bilo jedno, pa možemo reći, ekološko predivno okruženje, gdje kompletna Hercegovina izlazi u to okruženje zbog zdravog zraka. Munika je endemska vrsta, ljudi iz Mostara izlaze radi udisanja zraka koje otpušta munika, objasnio je u izjavi za RGM Aner Kurtović.

U preduzeću Šumarstvo Srednje Neretvansko ističu da se inače u Hercegovini radi o području sa visokim rizikom od pojave požara.

“Posebno značaj šumarstva u Hercegovini je bitan iz razloga što to nije područje koje poznato po bogatim šumama, naročito ekonomski vrijednim i samim tim uticaj šume je posebno značajan u smislu zaštitnih nekih funkcija. Ono što je problem kod Hercegovine je što je to područje visoko rizično od pojave požara”, objašnjava v.d. direktorica Šumarstva Srednje Neretvanskog Mirhana Tuzlaković.

  Zatvorena trodnevna Konferencija Pr, Media & Sport Days Mostariensis
Izgorjelo preko milion kubika drvne mase, podrška pošumljavanju
s lijeva: Ahmed Gigić, Mirhana Tuzlaković i Aner Kurtović

Tako se, prema njenim riječima, šumsko privredno područje Srednje neretvansko rasprostire na približno 46 hiljada hektara.

“Od toga unazad deset godina u požarima je opožareno 28 posto površine. U toj površini procijenjeno je da je izgoreno čak 73 posto drvne mase. Približno, ako govorimo u kubicima, negdje oko million i sto hiljada kubika drvne mase. Zato kada dobijemo ovakvu perspektivu vidimo koliko je šuma u Hercegovini zapravo ugrožena, onda shvatamo koliki je značaj ovih šumsko uzgojnih mjera”, kazala je Tuzlaković, govoreći o značaju akcija pošumljavanja.

S obzirom na velike nanesene štete, postavlja se pitanje koji su uzroci tolikog broja požara na ovom području.

“Najčešći uzrok, po našim nekim pretpostavkama, je nažalost ljudski faktor, odnosno nepažnja. Drugi po procentualnom učešću su požari koji se javljaju od groma”, kazala je Tuzlaković.

Ona je istakla da preduzeće Šumarstvo Srednje Neretvansko godišnje radi sadnju između deset i dvadeset hiljada sadnica. “Ali je problem tu što određene površine, koje su na primjer pošumljene prije pet godina, u međuvremenu ih je zadesio šumski požar i onda tu površinu moramo ponovo pošumljavati”, zaključila je Tuzlaković.

Predsjednik Saveza izviđača Grada Mostara, Ahmed Gigić, je kazao da je zato ideja o akciji pošumljavanja postojala već godinama.

“Iz raznoraznih razloga – korona, vremenskih uslova, smo je par puta odgađali, ali evo uspjeli smo je realizovati proteklog vikenda na lokalitetu Rujišta. Naravno u saradnji sa i uz pomoć Šumartsva Mostar”, rekao je Gigić.

  Advent i Nova godina: Kordić poziva na “slanje fine poruke” iz Mostara
Izgorjelo preko milion kubika drvne mase, podrška pošumljavanju
foto: SIGMO

Na pitanje šta su ovom akcijom željeli naučiti mlade i djecu, on je rekao:

“Prije svega htjeli smo pokazati Savez izviđača Grada Mostara kao organizaciju koja okuplja izviđačke jedinice sa područja Grada Mostara, znači tu je Odred izviđača ‘Stari Grad’ Mostar, Odred izviđača ‘Neretva’ Mostar, Odred izviđača ‘Pet zlatnih ljiljana’ Mostar, i sa nama su bili naši prijatelji Odred izviđača ‘Bregava’ Stolac, koji su također učestvovali u ovoj akciji. Htjeli smo naučiti mlade da su izviđači sastavni dio prirode. Izviđači žive u prirodi, sarađuju sa prirodom, čuvaju i štite svoju životnu sredinu i naravno stvaraju neke navike u očuvanju onoga što hvala Bogu imamo napretek”, rekao je Gigić.

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi