IPAK SE KREĆE: Prve reakcije oko nelegalne sječe šume u općini Prozor-Rama

Brojna upozorenja i dopisi za zaustavljanje nelegalne sječe najkvalitetnije šume na području općine Prozor-Rama su izgleda polučili rezultat. Ovih dana su vidljivi bili pokušaji da se organizira sječa šume na lokalitetu Osojnica, Proslap, ali su to spriječili mještani koji nisu dopustili prolazak strojeva za sječu i kamiona za odvoz usječenog drveta.

Na adresu Općine Prozor-Rama stigao je dopis da je, na zahtjev Pravobraniteljstva BiH, od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva upućen zahtjev Federalnoj inspekciji za šumarstvo i Županijskom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ da pokrenu postupke utvrđivanja obima i subjekata nelegalne sječe šume.

Stoga je posebno potrebno utvrditi:
  1. Točan lokalitet i površinu državne šume i šumskog zemljišta na kojoj se vrši sječa
  2. Količina i vrsta posječene drvne mase
  3. Subjekt koji vrši sječu i subjekt po čijem se nalogu vrši sječa državne šume

Iz ovog dopisa je vidljivo da je postupak pokrenut, osim po prijavama iz Općine Prozor-Rama i po prijavi „Resursni Aarhus Centar“, organizacije koja se posvetila zaštiti okoliša i zaštiti prirode. Također, na odluku o pokretanju istrage utjecala i činjenica blokade putova za dovoz strojeva i odvoz usječene šume koju su napravili mještani.

Nadležni federalni inspektor za šumarstvo već je kontaktirao Općinu Prozor-Rama i očekuje se skoro vršenje istražnih radnji.

Zahtjev FMPVS federalnoj inspekciji za sume

ipak se kreće: prve reakcije oko nelegalne sječe šume u općini prozor-rama

ipak se kreće: prve reakcije oko nelegalne sječe šume u općini prozor-rama

ipak se kreće: prve reakcije oko nelegalne sječe šume u općini prozor-rama

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Popularno danas