VijestiInicijativa: Očistiti rijeke u Mostaru od nelegalne gradnje

  Inicijativa: Očistiti rijeke u Mostaru od nelegalne gradnje

  Građanska inicijativa „Ne na Buni i u mome Blagaju“, koja se zalaže za zaustavljanje nelegalne gradnje u Mostaru, povodom Svjetskog dana voda, ponovno u saopštenju za javnost apelira na dugogodišnji problem nelegalne gradnje i kontinuirano ignorisanje gradske vlasti, te nedostatak saradnje i napora za rješavanje ovog problema.

  “Građanska inicijativa se prvobitno organizovala da bi spriječili nelegalnu gradnju u zaštićenom priobalnom pojasu rijeka Bune i Bunice, međutim pasivan odnos gradskih vlasti i tišina na sve molbe, dopise, saopćenja, javne nastupe, rezultirala je uključivanjem ove inicijative u zajedničku borbu protiv nelegalne gradnje u cijelom Gradu Mostaru sa ostalim inicijativama poput ‘Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu’, Eko udruženja ‘Kuti’ i ‘STOP izgradnji mHE na Buni’.

  Inicijativa ukazuje da za određene objekte, urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju ovih objekata nisu izdati na građevinskom zemljištu, već se radi o općem dobru i bilo kakvom gradnjom bilo bi uništeno vodno dobro, kao i oba izvorišta pitke vode za mještane Malog Polja. Sve poduzete aktivnosti su bile bezuspješne, a gradske vlasti nisu stale na stranu građana”, navodi se u saopštenju.

  Podsjećaju i da je neformalna grupa ‘Ne na Buni i u mome Blagaju’ podnijela krivične prijave protiv odgovornih osoba u Odjelu za katastar Grada Mostara, Zavodu za urbanizam, Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara, građevinsko-urbanističkog inspektora Grada, te vodovodnog inspektora, jer smatraju da je svako u svojoj nadležnosti omogućio izdavanje urbanističke saglasnosti, a zatim i građevinske dozvole. “Odgovor i na posljednje pokušaje je da nema osnova za pokretanje postupaka”, dodaje se u saopštenju.

  “Neophodno je da se podvrgnu sankcijama odgovorni koji su dozvolili gradnju stambeno-poslovnih objekata u zaštićenom pojasu vodotoka rijeke Bune na području Blagaja”, poručili su iz Inicijative.

  (Agencije)

  mostarski.ba
  #Inicijativa #Očistiti #rijeke #Mostaru #nelegalne #gradnje

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img