VijestiIncijativa građanki i građana Mostara organizovala tribinu „Nevidljive žene...

  Incijativa građanki i građana Mostara organizovala tribinu „Nevidljive žene u arhitekturi Mostara“

  Incijativa građanki i građana Mostara organizovala je na Građevinskom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru tribinu pod nazivom „Nevidljive žene u arhitekturi Mostara“. Učesnice panela Senada Demirović Habibija i Maja Popovac, uspješne arhitektice iz Mostara, govorile su o izazovima s kojima su se u svom radu suočavale, predstavile su vlastiti rad na polju arhitekture i otkrile zašto su se baš odlučile da postanu arhitektice.

  Prisutni gosti su se, kroz prezentaciju dizajnerice Dženete Jazivn, upoznali o ženama, arhitekticama kroz istoriju.

  Žene iz prošlosti Mostara, koje su imale izuzetne uspjehe u ovom polju danas su skoro pa zaboravljene i zvanični podaci o njihovom radu su oskudni.

  Primjer tome govori i zvanični podatak Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, a do koga je došla Incijativa, kako je prva arhitektica, iz Mostara, upisana na ovaj fakultet, Sabaha Isak, koja je na ovom fakultetu diplomirala arhitekturi 23.12.1959 godine.

  Takve žene predstavljaju simbol borbenosti i inspiraciju svim ženama, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, jer su u vremenu u kome su živjele, i u kome žive, svojim radom i trudom uspjele da se izdignu iz mase, a danas su nevidljive.

   Na tribini je zaključeno da svakako danas postoji mnogo veći broj arhitektica nego što je to bio slučaj ranije, ali da je puno teže uspjeti u ovoj profesiji ako ste žena. Arhitektura pruža jednu širinu u obrzovanju i to svako treba da iskoriste mladi ljudi.  Jedan od zaključaka tribine bio je i mogućnost publikacije žena učesnica ciklusa razgovora o nevidljivim ženama Mostara.

  Na ovaj način, Incijativa građanki/na Mostara nastoji skrenuti pažnju javnosti o ženama koje su obilježile istoriju arhitekture Grada Mostara, ali i ženama koje će tek obilježiti istoriju arhitekture grada.

  Projekat finansira organizacija „Kvinna till Kvinna“. U narednom periodu Incijativa građanki i građana Mostara, će kroz devet projektnih aktivnosti predstaviti žene, koje svojim radom doprinose razvoju Hercegovine.

  (NovaSloboda.ba)


  novasloboda.ba
  #Incijativa #građanki #građana #Mostara #organizovala #tribinu #Nevidljive #žene #arhitekturi #Mostara

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img