Ifeta Ćesir Škoro: Ženama se mora priznati da su izgradile i ovaj grad i ovu državu

U povodu Međunarodnog dana žena, Inicijativa građanki i građana Mostara priredila je performans ”Nevidljiva”.

U prvom dijelu programa, kroz formu dokumentarnog teatra „oživljene” su zaboravljene žene koje su ostvarile uspjehe na mnogim poljima, a predstavljaju simbol borbenosti i inspiracije svim ženama bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, dok su se u drugom dijelu programa predstavile žene iz Mostara koje su govorile o svom putu do uspjeha.

Izvršna direktorica Inicijative Ifeta Ćesir Škoro je rekla kako ovim događajem žele „oživjeti” građanke Mostara koje su učinile nešto za taj grad, a o njima se ili veoma malo ili skoro nikako ne govori.

“Neke su bile prve učiteljice, prve sutkinje, novinarke… Poznato je da smo mi patrijarhalna zemlja gdje su žene većinom gurnute još dalje na margine društva. Mora se priznati da su ovu zemlju i ovaj grad gradile i žene, te one trebaju imati svoje mjesto, mnogo više nego što to danas imaju i u Mostaru i u državi, ali i svijetu”, poručila je Ćesir Škoro.

Osvrnula se na položaj žena danas u odnosu na prije 30 ili 50 godina, istakavši kako je napravljen određen pomak, ali nedovoljan.

“Pripremajući priče ovih žena, nekad mi se čini da nismo daleko odmakli od tih vremena. Zamislite, prije 100 godina prva žena je ušla u Gimnaziju da se školuje, kako je to bio revolucionaran potez. Sjetimo se i Stake Skenderove, koja je otvorila prvu školu u Sarajevu. Ništa od toga nije bilo lako, ali su one, uprkos svim nedaćama, nama danas trasirale put”, smatra Ćesir Škoro.

Po njenim riječima, o položaju žena govori i podatak da je poziciju direktora jedne mostarske škole obavljalala žena, ali u zapisima se ne navodi njeno ime već da je “supruga toga i toga”.

Kada govorimo o sadašnjosti, Ćesir Škoro napomenula je kako je danas razmjerno mali broj žena u politici i na direktorskim pozicijama.

“Mi stalno pokušavamo da promijenimo tok istorije. Ja smatram da žene nisu nesposobne kako bi obavljale te funkcije, samo im se treba pružiti prilika”, istakna je.

Dodala je kako je nedavno provedeno istraživanje o akademskoj slici društva pokazalo neke zanimljive podatke.

“Istraživali smo koliko žena upiše fakultet, koliko ga završi i šta bude s njima, pa smo našli da većina žena u prosjeku završi fakultet ranije nego li njihove muške kolege, a nakon što završe fakultet one obično negdje nestanu. Vjerovatno je to zbog zasnivanja porodice i brige za istu, dok muškarci grade karijere. Taj njihov kućni posao brige za porodicu i odgajanje djece ne samo da nije plaćen, već je i malo valorizovan”, rekla je Ćesir Škoro.

Dodala je kako se o položaju žena treba pričati svaki dan, a ne samo na Međunarodni dan žena.

“Ako o ravnopravnosti polova pričamo samo na 8. mart, nismo daleko otišli”, poručila je Ćesir Škoro..

Projekat Inicijative građanki i građana Mostara finansirala je Međunarodna fondacija za prava žena ”Kvinna till Kvinna”, a projekat će se nastaviti i u budućnosti kroz devet projektnih aktivnosti, u okviru kojih će se predstaviti žene koje svojim radom doprinose razvoju Hercegovine.

(Fena)


novasloboda.ba
#Ifeta #Ćesir #Škoro #Ženama #mora #priznati #izgradile #ovaj #grad #ovu #državu

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas