Hrvatska iz BiH kao ravnopravne priznaje samo diplome mostarskog Sveučilišta

“Diplome sa Sveučilišta u Mostaru (SUM) su međunarodno vrednovane budući da će početkom sljedeće godine biti reakreditirane kod hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) te posjeduju akreditaciju slične agencije u Austriji”, priopćili su iz ove visokoškolske ustanove.

Rektori javnih sveučilišta u Bosni i Hercegovini jučer su pozvali nadležne vlasti da što prije otvore pitanje priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u BiH u Hrvatskoj i Sloveniji, koje ih zasad ne priznaju kao ravnopravne na domicilnim fakultetima. No to nije slučaj sa Sveučilištem u Mostaru, na kojem se nastava kao jedinoj javnoj visokoškolskoj ustanovi u BiH odvija na hrvatskom jeziku.

Prema priopćenju SUM-a, ova visokoškolska ustanova je uspješno prošla institucionalnu akreditaciju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH koja se odvija kroz nadležnu obrazovnu vlast.

U procesu akreditacije Sveučilišta u Mostaru u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) Republike Hrvatske je sudjelovalo 17 europskih stručnjaka iz područja obrazovanja uz predstavnike AZVO-a, navodi se.

Naveli su kako su zatražili reakreditaciju u AZVO-u koja se očekuje početkom sljedeće godine, o čemu je prigodom nedavnoga posjeta Mostaru govorio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sveučilište u Mostaru je prema priopćenju iz ove ustanove uložilo dodatne napore u vanjsko akreditiranje kako bi ojačalo svoju ulogu u europskom prostoru visokog obrazovanja. SUM je akreditirala i Austrijska agencija za osiguravanje kvalitete i akreditaciju (AQA) budući da kao član konzorcija izvodi združeni doktorski studij na Sveučilištu primijenjenih znanosti Burgenland u Eisenstadtu.

Na taj je način Sveučilište u Mostaru vidljivo u bazi Europskog registra za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja (EQAR), koji uključuje nacionalne agencije za osiguranje kvalitete koje su članice Europske asocijacije za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA).

Post Hrvatska iz BiH kao ravnopravne priznaje samo diplome mostarskog Sveučilišta je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas