back to top

HRS Grude: Proračunski rekordi samo na papiru ili ovaj put možda i na terenu?

Dragi i poštovani sugrađani i sugrađanke, Želimo vas obavijestiti o nedavnom događaju na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Grude, gdje je usvojen Proračun za 2024. godinu. Ovaj Proračun predstavlja jedan od najvećih u povijesti naše općine, s iznosom oko 13.500.000,00 KM. Važno je napomenuti da je prošlogodišnji Proračun, putem rebalansa, dosegnuo iznenađujućih 15.000.000,00 KM. Uglavnom to je zbog dodatnog zaduživanja i prodaje one imovine koja je nešto vrijedila u Grudama. Nažalost, očito je da toliki novci nisu završili tamo gdje trebaju – u Grudama. Zamislimo šta je sve moguće izgraditi s 15.000.000,00 KM. Logično bi se bilo zapitati gdje završavaju grudski novci ako znamo da gotovo sve što je izgrađeno ili se gradi financirano od strane drugih razina vlasti:

 • Rotor – JP Ceste FBiH
 • Put u Tihaljini – Ured za Hrvate izvan RH
 • Pristup na rotor od Ljubuškog – JP Ceste FBiH
 • Pristup na rotor od Gruda – JP Ceste FBiH
 • Sjeverna obilaznica – JP Ceste BiH
 • Igralište u Pocrtama – Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje  RH
 • Edukativno- rehabilitacijski centar – Ured za Hrvate izvan RH
 • Put na Krenici – Javna ustanova za ceste ŽZH-a
 • Igralište na Zagomili – Udruga Zagomila i Centar za Građansku suradnju
 • Nogostup u Ružićima, Sovićima, Gorici – JP Ceste FBiH

U nekim od ovih projekata Općina je simbolično sudjelovala, a ulaganja u par igrališta, vrtić, zgradu Općine, rasvjetu u par naselja i nekoliko lokalnih putova jednostavno je premalo za 15.000.000,00 KM posebice ako pogledamo općine i gradove u okruženju. Jasno nam je da proporcionalno broju stanovnika, površini općine i infrastrukturi, Grude imaju najviše novca i stoga bi trebale imati najbolje demografske, socijalne i populacijske mjere. Velik dio novca ide na tzv. kapitalne projekte, a samo se valja zapitati gdje su milijunski kapitalni projekti, osim u proračunskim stavkama.

Dok se brojevi povećavaju, čini se da vlasti smatraju da našoj djeci ne treba ništa ostaviti, a odbacivanjem amandmana oporbe samo dodatno naglašavaju taj stav. HRS se od ulaska u Općinsko vijeće ističe svojim konkretnim prijedlozima koji proizlaze iz pažljivog slušanja potreba građana, pa tako ne čudi što smo ove godine bili jedini koji su imali amandmane na Proračun. Vodeći se činjenicom da je Proračun ponovno rekordan isključivo zbog rekordnih poreznih prihoda, dakle novca građana, smatramo da se svaka razina vlasti treba odužiti svojim građanima na način da taj novac uloži u investicije i subvencije koje će osigurati ekonomski napredak te pomoći najugroženijim društvenim skupinama.

Stoga smo ove godine predložili sljedeće amandmane:

 1. Uvođenje stipendije za sve studente, kojim bi se uz postojeći kriterij izvrsnosti svakom studentu koji redovno pohađa studijski program, odnosno ne obnavlja godinu, uplatila jednokratna novčana pomoć u iznosu 500 KM .
 2. Uvođenje novčane nagrade za studente dobitnike Rektorove nagrade s 1.000,00 KM i dobitnike Dekanove nagrade s 500,00 KM.
 3. Subvencioniranje pri kupnji ili izgradnji prve nekretnine kao mjera koja će poboljšati demografsku situaciju te će ublažiti iseljavanje mladih.
 4. Isplata božićnice umirovljenicima s minimalnom mirovinom.
 5. Jednokratna novčana pomoć maturantima prilikom završetka srednjoškolskog obrazovanja.
 6. Izgradnja adekvatne autobusne stanice i parkinga u blizini O.Š. Ruđera Boškovića – Grude s ciljem povećanja sigurnosti djece te sprječavanja prometnog čepa na glavnoj prometnici.
 7. Adaptacija ambulante i matičnog ureda u Tihaljini prvenstveno zbog velikog broja starijih osoba kojima bi se uvelike olakšao život.
 8. Uvođenje subvencija za poticanje ženskog poduzetništva.
 9. Uvrštavanje Udruge umirovljenika Grude u Proračun kako bi se poboljšao položaj umirovljenika.
 10. Osiguravanje sredstava za projekte mjesnih zajednica koji će se realizirati uz pomoć prekogranične suradnje.  Na ovaj način bi se osiguralo da se i mjesne zajednice u općini Grude mogu natjecati i konkurirati za realizaciju projekata koje imamo na raspolaganju u okviru pristupnih pregovora s Europskom Unijom.
 11. Izgradnja vodoopskrbnih bazena na najhitnijim područjima općine kako bi se napokon svim stanovnicima općine omogućio dotok vode kroz cijelu godinu. Pravovremena strategija i promišljeno ulaganje, kroz par godina mogli bi osigurati formiranje kvalitetne vodoopskrbne mreže.

Žalosti činjenica da su ovi amandmani, kao i mnogi prije njih, odbijeni od strane vlasti. Ovaj kontinuitet odbijanja postao je sve očitiji i izaziva pitanje – zašto?

HRS redovito svoje amandmane temelji na potrebama i zahtjevima građana. Mnogi odbijeni amandmani iz prethodne tri godine naknadno su uvršteni u proračune, što sugerira da ti prijedlozi nisu bez osnova. Da podsjetimo, neki od njih su:

 • izgradnja puta za Otok
 • povećanje socijalne pomoći preko Centra za socijalni rad socijalno ugroženim
 • sanacija puta na Puteševici
 • novčane naknade za prvo, drugo i treće dijete,
 • subvencioniranje korisnika javnih i privatnih dječjih vrtića
 • izgradnja dječjih vrtića u Drinovcima i Sovićima
 • sanacija pretovarne stanice u Grudama
 • uvećanje potpora za studente
 • izdvajanje sredstava za obrtnike
 • izgradnja puta prema Borajni i obnova puta na Ledincu
 • izgradnja dječijeg igrališta u Sovićima
 • postavljanje rasvjete u Ružićima
 • naknada štete za prirodne nesreće na području Gruda
 • završetak radova na dječjem igralištu u Parku hrvatskih velikana

Sve navedeno dostupno je na video snimkama sjednica O.V. Grude.

Ono što nas posebno zabrinjava nije samo odbacivanje tih prijedloga već i njihovo naknadno usvajanje od strane vlasti, čime se gubi dragocjeno vrijeme. Umjesto da se brzo reagira na potrebe građana, postupak prisvajanja amandmana od strane vlasti produljuje procese, dovodeći do zastoja u realizaciji važnih projekata.

Pitanje koje se nameće je: koliko bi brže i efikasnije društvo funkcioniralo da su prijedlozi HRS-a bili prihvaćeni kad su prvi put predstavljeni? Građani Gruda zaslužuju transparentan i odgovoran proračun koji će odražavati njihove potrebe, zato još jednom pozivamo vlast da postupi demokratski, surađuje s oporbom te iznad svega sluša potrebe građana i konačno novčane iznose predviđene proračunskim stavkama zaista utroše u Grude.

O.O. HRS Grude

Post HRS Grude: Proračunski rekordi samo na papiru ili ovaj put možda i na terenu? je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas