back to top

Hoće li umirovljenici u FBiH dobiti jednokratnu pomoć, povećanje mirovina: ‘Pomaka ima’

Izaslanstvo saveza udruženja umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine je razgovaralo sa federalnim ministrom rada i socijalne politike, Adnanom Delićem, o zahtjevima donesenim na Skupštini Saveza u Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Razgovor je trajao dva sata, a prema riječima Mustafe Trakića, člana Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH, postoji napredak i očekuje se sastanak sa premijerom FBiH, Nerminom Nikšićem, i članovima Vlade FBiH do kraja naredne sedmice.

Umirovljenici imaju osam zahtjeva, uključujući jednokratnu pomoć od 100 KM i 200 KM, kao i izvanredno povećanje mirovina.

“Kao dugogodišnji kritičar, danas sam začuđen prijemom i pripremom ministra Delića i Ministarstva, koji su posvetili pažnju izaslanstvu Saveza i ovom sastanku. Ministar i njegovi pomoćnici, kao i predstavnici Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, bili su prisutni. Možemo reći da je cijeli sastanak bio konstruktivan. Ministarstvo, predvođeno ministrom Delićem, u potpunosti se složilo da prenese naše osam zaključaka Vladi Federacije. Ministar nam je obećao da će zatražiti sastanak sa Kolegijem Vlade u što skorijem roku. Moguć je napredak, ali još je rano govoriti o tome. Za današnji sastanak sam zadovoljan”, rekao je Trakić za Faktor.

Pitali smo o kakvim pomacima je riječ i da li će umirovljenici dobiti jednokratnu pomoć ili povećanje mirovina…

“Što se tiče jednokratne pomoći i povećanja mirovina, Delić tvrdi da Ministarstvo ne može izdvojiti novac, ali će o tome odlučiti Vlada FBiH, što će biti predmet sastanka sa premijerom i Vladom FBiH. Vidljiva je dobra volja Ministarstva”, izjavio je Trakić.

Dodaje kako će odluka o prosvjedima u rujnu zavisiti od ishoda sastanka sa predstavnicima Vlade FBiH.

“Delić je najavio da će pokušati dogovoriti sastanak sa ministrom finansija i premijerom do kraja sljedeće sedmice. Ukoliko bude isti pristup i na tom sastanku, mislim da nećemo morati razmatrati prosvjede i peticije”, zaključio je Trakić.

Da li će umirovljenici u FBiH dobiti jednokratnu pomoć, povećanje mirovina…: “Pomaka ima” prvi put se pojavio na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Mostarski.info )

Popularno danas