back to top

HNS osudio nerealne i maksimalističke zahtjeve stranaka koje blokiraju europski put BiH

HNS BiH najoštrije osuđuje nerealne, maksimalističke zahtjeve svih onih političkih aktera zbog kojih je otežano usuglašavanje nacrta zakonskih rješenja, što za posljedicu ima da još uvijek nisu usvojeni reformski zakoni potrebni za otvaranje pregovora sa Europskom unijom.

Kako je danas priopćeno iz HNS-a, put ka Europskoj uniji nema alternativu i taj put podrazumijeva veće kompromise na svim stranama, ali su to kompromisi koji će za posljedicu imati bolja zakonska rješenja u odnosu na trenutna.

HNS BiH pozdravlja kontstruktivnu politiku i stavove legitimnih hrvatskih predstavnika na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su svojim iskazanim naporima i proaktivnošću konstantno opredjeljeni za djelovanje u istom pravcu i iz čiji resursa je učinjeno najviše na putu ka Europskoj uniji.

HNS poziva sve političke aktere koji odlučuju:

1. Pod hitno usvojiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Svjesni smo da u ovom trenutku nije moguće provesti presude Europskog suda za ljudska prava iz razloga što to zahtijeva promijenu Ustava Bosne i Hercegovine, a to u ovom trenutku nije realno.

HNS je opredjeljen za provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava i odluke Ustavnog Sud BiH o legitimnom političkom predstavljanju.

Opredjeljeni smo za promjenu Izbornog zakona kojim će se osigutati transparentnost i integritet izbornog procesa što uključuje i legitiman izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

2. Pod hitno usvojiti Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine kojim će se jamčiti potpuna neovisnost drugostupanjskog suda, kao i usklađivanje nadležnosti suda u skladu sa međunarodnim standardima. Sjedište drugostupanjskog suda ni u kom slučaju ne smije biti razlog ne usvajanja Zakona o sudovima BiH, a što bi moglo imati za posljedicu blokiranje europskog puta Bosne i Hercegovine.

3. Pod hitno usvojiti Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, u skladu sa opće prihvaćenim međunarodnim standardima.

Post HNS osudio nerealne i maksimalističke zahtjeve stranaka koje blokiraju europski put BiH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas