HNK: Saradnja na izradi publikacije o bh, privredi za njemačko govorno područje

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg primio je Zdenka Štrigu i Mariju Ćeškić, predstavnike Uprave Poslovnoga centra ”Coral”, čija je djelatnost poslovno informisanje, gospodarsko umrežavanje, finansiranje i realiziranje investicionih projekata u BiH.

Gosti su predstavili prijedlog moguće zajedničke saradnje ”Corala” i Vlade HNK-a, u prvomu redu kroz izradu publikacije ”BiH Extra 2022. / 2023.” u kojoj bi potencijalnim ulagačima u BiH s njemačkog govornog područja, između ostalih, bili predstavljeni i ukupni potencijali Hercegovačko-neretvanskog kantona.

”Investicije su naš glavni cilj, jer potencijali BiH su vrlo veliki, ali ni približno iskorišteni. Preduzetnicima želimo olakšati da u Njemačkoj nađu poslovne partnere, optimalne izvore finansiranja te da apliciraju za sredstva Evropske unije. Takođe, želimo izvoznike povezati s potencijalnim kupcima njihovih proizvoda, IT sektor s korisnicima njihovih softverskih rješenja i uslužni sektor s korisnicima usluga”, kazao je Štriga, ističući kako žele pokazati njemačkim privrednicima da je BiH idealno mjesto za poslovanje i ulaganje.

Predsjednik Herceg iskazao je zainteresovanost za ovaj oblik saradnje s ciljem promocije privrednih subjekata i otvaranja prostora za nova ulaganja.

”Postojanje jedinstvene baze podataka u kojoj bi se mogli pronaći svi privredni podaci s našeg prostora na njemačkom jeziku uveliko bi olakšalo posao tamošnjim privrednicima, koji žele ulagati u BiH i HNK, ali i omogućilo privlačenje novih potencijalnih investitora u našu privredu. Vlada HNK-a prepoznaje ovakav oblik saradnje, pozdravljajući je kao aktivnost koja otvara nove mogućnosti privrednog rasta i razvoja u ovim izazovnim vremenima”, zaključio je Herceg.

  Hercegovački franjevci organizirali donatorski ručak za pomoć Ukrajincima

()

HNK: Saradnja na izradi publikacije o bh, privredi za njemačko govorno područje Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi