HKD Napredak podružnica Hamburg sudjelovala na najvećoj proslavi u Hamburgu i sjevernoj Njemačkoj

HKD Napredak podružnica Hamburg je sudjelovala i prikazala jedan dio hrvatske kulture i tradicije na proslavi 833. rođendana hamburške luke “Hafengeburtstag 833.”, najvećoj proslavi u Hamburgu i sjevernoj Njemačkoj.

Republika Hrvatska je po prvi put u povijesti bila partner zemlja na ovoj velikoj manifestaciji.

Slavlje je započelo u petak 16. rujna u 11:30 sati ekumenskom pobožnošću u crkvi Sv. Mihaela na kojoj je redovnik Dominikanskog reda i voditelj Hrvatske katoličke misije u Hamburgu, pater Anto Bobaš uputio molitvu za sve nestale i poginule u ratu, za sve poginule mornare i sve potrebite u ovoj velikoj svjetskoj krizi.

HKD Napredak podružnica Hamburg sudjelovala na najvećoj proslavi u Hamburgu i sjevernoj Njemačkoj

Diplomatski predstavnici Republike Hrvatske veleposlanik Gordan Bakota te generalni konzul RH Kristijan Tušek sa suprugom Marijanom zajedno sa hamburškim senatorom Michaelom Westhagemannom i brojni uzvanici su nazočili ovoj pobožnosti.

Povorku od crkve Sv. Mihaela do luke pratile su djevojke i članovi Hrvatskih kulturnih društava HKD Napredak Hamburg i HKZ Croatia Hamburg u prekrasnim i raskošnim hrvatskim narodnim nošnjama a na čelu povorke barjaci Republike Hrvatske i grada Hamburga uz harmoniku Kristijana Lalića.

Veleposlanik RH Gordan Bakota, generalni konzul RH u Hamburgu Kristijan Tušek i hamburški Senator Michael Westhagemann su zvonom na trojarbolnom brodu Rickmer Rickmers otvorili 833. “Hafengeburtstag”.

HKD Napredak podružnica Hamburg sudjelovala na najvećoj proslavi u Hamburgu i sjevernoj Njemačkoj

Nakon plovidbe brodom Barkasse do lučkog područja Kehrwiederspitze gdje se trebao održati “Hrvatski festival” dat je znak i za otvorenje “Hrvatskog festivala” na ovoj velikoj proslavi u Hamburgu.

Baš sa ovog područja Kehrwiederspitze što u prijevodu znači “opet natrag”, se od 1850.-1900. godine iselilo oko četiri stotine tisuća Hrvata u prekomorske zemlje.

  “Zelene staze”: Krenuo biciklistički karavan ka Fortici

Prilikom obraćanja posjetiteljima i uzvanicima na otvorenju veleposlanik RH Gordan Bakota, generalni konzul RH u Hamburgu Kristijan Tušek i senator grada Hamburga Michael Westhagemann su izrazili veliko zadovoljstvo i prijateljstvo ove dvije zemlje te naglasili da je dijaspora velika veza između Republike Hrvatske, grada Hamburga i SR Njemačke te pozdravili mnogobrojne posjetitelje na festivalu.

HKD Napredak podružnica Hamburg sudjelovala na najvećoj proslavi u Hamburgu i sjevernoj Njemačkoj

Na festivalu su se predstavili poznati hrvatski gospodarstvenici i gastronomi iz Hamburga, okolice i Republike Hrvatske i to: Tomislav Karajica, obitelj Dabro, Nico Tunići, Vito Lovrić, Diana Rickwardt, Mijoslav Šistov i Filip Brekalo od Kraljevačkih vinograda.

Festival je u subotu 17. rujna posjetio i župan Zadarske županije Božidar Longin i izrazio svoje veliko zadovoljstvo svim prikazanim na Hrvatskom festivalu.

Hrvati iz Hamburga i okolice su na festivalu predstavili raskošnost hrvatske kuhinje, turizma, mnogih hrvatskih proizvoda, a kulturne udruge su prikazale kulturno i tradicionalno bogatsvo naše zemlje.

HKD Napredak podružnica Hamburg sudjelovala na najvećoj proslavi u Hamburgu i sjevernoj Njemačkoj

Na pozornici “Hrvatskog festivala” je bio bogat program sva tri dana.

Nastupile su folklorne grupe:

– HKD Napredak Hamburg (voditeljica Lea Kovačević),
– HKZ Crotia Hamburg (voditelj Tadija Barić),
– HKU Bremen (voditeljica Ljiljana Vidović),

te u prekrasnim hrvatskim narodnim nošnjama svojim plesovima oduševili brojne posjetitelje festivala.

Tamburaši TS Skitnice, te tamburaši HKU Bremen i mnogi drugi glazbenici iz Hamburga i okolice su se cijelo vrijeme festivala pobrinuli za izvrsnu atmosferu.

Unatoč povremenoj kiši i vjetru sva tri dana pjevale su se lijepe hrvatske pjesme i plesalo se do kasno u noć.

HKD Napredak podružnica Hamburg sudjelovala na najvećoj proslavi u Hamburgu i sjevernoj Njemačkoj

Posjetitelji su mogli na štandu HKD Napredak Hamburg i HKZ Crotia Hamburg kušati raznovrsne domaće kolače koje su napravile vrijedne domačice ove dvije udruge.

  Ivana Tavra: Ove subote dođite na plato Mepas Mall-a i proslavite s nama Međunarodni dan kave!

Predstavnici kulturnih društava:

– HKD Napredak Hamburg; Berislav Injić, Snježana Holetić i Vanessa Grgić,
– HKZ Crotia Hamburg; Ivo Perić i Vjekoslav Karačić,
– HKU Bremen; Ljiljana Vidović,

su u ime svojih društava pozdravili sve posjetitelje, izrekli zahvalnost i mogućnost predstavljanja hrvatske kulture i tradicije, svima koji su zaslužni za to a posebno našem gen. konzulu RH u Hamburgu Kristijanu Tušeku i njegovim suradnicima, Senatu grada Hamburga te Michaelu Wendtu koji je cijelo vrijeme koordinirao i budno vodio Hrvatski festival u Hamburgu.

HKD Napredak podružnica Hamburg sudjelovala na najvećoj proslavi u Hamburgu i sjevernoj Njemačkoj

Pri zatvaranju festivala brojnim posjetiteljima se u nedjelju 18. rujna, još jednom obratio gen. konzul RH u Hamburgu Kristijan Tušek i zahvalio svima koji su pridonijeli na velikom promicanju Hrvatske u svim segmentima na ovom velikom festivalu u Hamburgu.

Ponosno smo prikazali hrvatsku kulturu i tradiciju na ovom velikom i nezaboravnom događaju.

HKD Napredak podružnica Hamburg sudjelovala na najvećoj proslavi u Hamburgu i sjevernoj Njemačkoj Običan radio.

www.obican.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi