VijestiHerceg: Vlada će ići na povećanje plata budžetskim korisnicima

  Herceg: Vlada će ići na povećanje plata budžetskim korisnicima

  Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg potvrdio je za Fenu da se u posljednje vrijeme održava intenzivna komunikacija između Vlade HNK-a i predstavnika sindikata budžetskih korisnika u kantonu, ali i da je Vlada spremna ići na povećanje plata za otprilike 5.500 budžetskih korisnika.

  “Premda uredno, odnosno u potpunosti Vlada ispunjava sve obaveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, i više od toga, kolege ministri iz mjerodavnih resora i ja zbog aktuelne smo krize održali nekoliko sastanaka s čelnim ljudima sindikalnih organizacija koje okupljaju zaposlenike osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika. Iako smo daleko od okolnosti koje bismo mogli ocijeniti pogodnim trenutkom za razgovore o dodatnom rastu plata, a podsjećam kako je ova vlada povećala plate svim budžetskim korisnicima za više od 15 posto kroz tri godine, uz niz drugih finansijskih intervencija za poboljšanje životnoga statusa građana, svjesni smo nezahvalnih okolnosti i sveopštega rasta cijena s kojima se naši sugrađani nose. Na tomu tragu, iskazali smo našim socijalnim partnerima spremnost za udovoljavanje njihovim zaista opravdanim traženjima, ali kroz održiv modus koji još trebamo od kraja utvrditi”, kazao je Herceg.

  Sindikati, naime, traže povećanje plata svim budžetskim korisnicima za ukupno 15 posto u odnosu na postojeće visine ličnih dohodaka. Prvi čovjek izvršne vlasti HNK-a, pak, poručuje kako su volja i spremnost Vlade za ovim iskorakom nedvosmisleni, ali i kako su u obavezi uspostaviti održiv i realan ritam toga povećanja.

  “Čini mi se kako naši partneri razumiju da ova vlada neće ‘istrčavati’ s obećanjima, niti preuzimati na sebe neostvarive obaveze. Ono što za sada vidimo kao izgledno rješenje je rast plaća od više od 15 posto kroz dvije godine odnosno rast od  8 posto u prvoj i dodatnih 7 posto u drugoj godini. S tim ćemo prijedlogom izići pred članove Vlade i sindikalne čelnike i, uvjeren sam, postići džentlmenski dogovor, međusobno uvažavajući i novonastalu krizu, ali i realno stanje s punjenjem kantonalnog budžeta, odnosno održivosti javnih finansija2, poručio je Herceg, dodajući kako očekuje da će nedavna izmjena, kako ističe, nepravednog Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH pomoći HNK-u u realizaciji ove zajedničke namjere Vlade i socijalnih partnera.

  (Fena)


  novasloboda.ba
  #Herceg #Vlada #će #ići #povećanje #plata #budžetskim #korisnicima

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img