back to top

FOTO | U Čapljini potpisan Memorandum: Vinska cesta uspostavljena u punini

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Grad Čapljina udružili su snage potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, čime su postavili čvrste temelje za daljnje unaprjeđenje i promicanje Vinske ceste Hercegovine.

Ovaj važan korak ima za cilj potaknuti razvoj ove turističke rute na domaćem i međunarodnom tržištu, ističući jedinstvenu ponudu vina, gastronomije i načina života koji Hercegovina nudi.

Sporazum su potpisali dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine, i dr. sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Plodna suradnja

Na ovaj način označili su početak plodne suradnje između lokalne vlasti i gospodarskih institucija u promicanju Vinske ceste Hercegovine.

Vinska cesta Hercegovine predstavlja ne samo putovanje kroz prekrasne krajolike, već i priliku za upoznavanje raznolikosti vina i gastronomije, te doživljaj jedinstvenog načina života ovog kraja.

Gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić smatra da će potpisivanje ovog Memoranduma uvelike značiti za Čapljinu i razvoj turizma.

”U ime grada Čapljine potpisao sam taj Memorandum. Ovo je zaista jedna dobra priča, a kako smo u polu šali rekli, šećer je ostao na kraju. Što to znači – pa Čapljina je zadnji grad koji potpisuje ovaj sporazum. Vinska cesta je važna za vinare vinare, ali je također važna za turizam odnosno čitavo gospodarstvo. Svakako da je važna i za Čapljnu zbog ponudu vina, ali uz sve to ide ponuda i svih gastronomskih proizvoda koje mi ovdje u Hercegovini nudimo kako domaćim turistima tako i stranim, a jedni i drugih je sve više i više”, smatra Vidić.

Uz to, nedavno usvojeni Zakon o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini pružit će dodatni poticaj razvoju ove turističke rute, postavljajući je rame uz rame s najvećim svjetskim proizvođačima vina.

USAID projekti

Upravljanje Vinskom cestom Hercegovine povjereno je Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine u suradnji s gradovima i općinama poput Čapljine, Ljubuškog, Čitluka, Mostara, Stoca i Trebinja, dok je podrška USAID Projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine ključna u ostvarivanju ciljeva ove inicijative.

Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine ističe da će prema vinskoj cesti vidljivost ovog područja biti itekako povećana.

”Naravno da to znači jako puno. Gradonačelnik je dobro rekao – Čapljina je zaista naš cvijet Hercegovine i šećer na kraju. Tu imamo šest gradova s kojima smo potpisali sporazume o suradnji i na taj način je vinska cesta uspostavljena u svojoj punini.

Prije dvije godine donešeni su i pravilnici koji pokrivaju cijelu vinsku cestu Hercegovine, uspostavili vijeće vinske ceste Hercegovine, a na kraju uvijek kažemo obećano – ispunjeno. Uzimajući u obzir da je BiH u protekloj godini imala 3,6 milijuna noćenja, vinska cesta ne pokriva samo vinare, ona govori o hotelijerima, gastro ponudi, eneloškoj ponudi, pa čak o nekako sportsko-turističkoj ponudi.

foto | u čapljini potpisan memorandum: vinska cesta uspostavljena u punini

Prema tome vidljivost ovog područja će biti itekako povećana jer smo došli u fazu da smo uspostavili vinsku cestu. Ona će biti samoodrživa, samostalno odlučivanje i nadamo se da ćemo upravo ovim pravilima, koja smo postavili, odmaknuti se od onih samostalnih odstupanja i da će ovo biti jedan krasan projekt za ovo područje koji će polučiti jako velike gospodarske rezultate”, zaključio je Vuković.

Ovaj zajednički napor odražava posvećenost stvaranju održivog i prosperitetnog turističkog sektora u Hercegovini i šire.

#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(https://caportal.net/wp-content/uploads/2024/02/vinska-cesta-memorandum-1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(https://caportal.net/wp-content/uploads/2024/02/vinska-cesta-memorandum-2-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(https://caportal.net/wp-content/uploads/2024/02/vinska-cesta-memorandum-3-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(https://caportal.net/wp-content/uploads/2024/02/vinska-cesta-memorandum-4-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url(https://caportal.net/wp-content/uploads/2024/02/vinska-cesta-memorandum-5-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
background: url(https://caportal.net/wp-content/uploads/2024/02/vinska-cesta-memorandum-6-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item7 {
background: url(https://caportal.net/wp-content/uploads/2024/02/vinska-cesta-memorandum-7-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item8 {
background: url(https://caportal.net/wp-content/uploads/2024/02/vinska-cesta-memorandum-9-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item9 {
background: url(https://caportal.net/wp-content/uploads/2024/02/vinska-cesta-memorandum-11-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item10 {
background: url(https://caportal.net/wp-content/uploads/2024/02/vinska-cesta-memorandum-12-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

Objava FOTO | U Čapljini potpisan Memorandum: Vinska cesta uspostavljena u punini pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas