back to top

FOTO: Božićna priredba učenika Srednje škole A. B. Šimića Grude

Tradicionalna božićna priredba učenika i profesora Srednje škole A. B. Šimića Grude održana je u srijedu 20. prosinca u 19.00 sati u kinodvorani u Grudama.

Dvorana je bila premalena za sve one koji su željeli uživati u trudu, radu i talentima naših srednjoškolaca i njihovih profesora.

Nakon uvodnih pjesama „Maranatha“ i „Betlehemska sveta noć“ u izvođenju zbora srednje škole koji vodi prof. glazbe Antonija Ivandić, božićnu priredbu su nastavile članice recitatorske sekcije pod vodstvom profesorica Mirele Knezović i Danijele Čale; Vjekoslava Barić i Gabrijela Šimić s pjesmom A. B. Šimića „Okreni lice Gospode“, a Tea Ćorluka recitirala je „Molitvu na putu“ istog pjesnika.

Najdojmljiviji dio programa svakako je bio dramski komad „Isus u kafiću“ u izvođenju dramske sekcije škole pod vodstvom profesorica Ankice Boban, Marijane Čuljak, Andrijane Mikulić, Dražene Iličić, Zore Palac i Žane Pinjuh. Članovi likovne sekcije Lana Palac i Ivan Begić na čelu s prof. Andrijanom Mlinarević -Cvetković pripremili su pozornicu.

Mladi glumci su skoro pa profesionalno iznijeli svoje uloge tipičnih likova ovog našeg kraja: samohrana majka koja radi u kafiću, a vezom je dobila državni stan, bogati povratnik iz Njemačke koji ima obitelj, ali je iskvaren novcem pa se smuca okolo s mlađim ženama, seoska pijanica koja pije kako bi zaboravio tragediju gubitka djeteta, mladi sportaš kojem tata diktira karijeru, siromašni propalica koji žica okolo pomoć od drugih, noćni čuvari muslimanske i katoličke vjeroispovijedi koji si međusobno ulijeću u smjene kako kome zatreba za blagdane, općinski službenik koji svima soli pamet, mlada odgojiteljica u vrtiću koja traži ljubav, a još više pravog Zaručnika duše, moderne cure u izlasku i drugi.

Scenarij drame bio je bogat duhovitim dijalozima koji su vjerno dočaravali našu svakodnevicu, izaze, poglede na svijet, društvene probleme, te otkrivali kako ispod svakog bijega u grijeh, u zlo, stoji neka duboka bol, trauma, siromaštvo duha, neznanje, neprosvijećenost, tupost. I sve se to mijenja kada u kafić stigne nepoznati lik koji za sebe kaže da je Isus, ali ga ostali smatraju putujućim glumcem. Kako im on počinje otkrivati istinu o njima samima i suočavati ih sa njihovim pravim problemima, odnosno sa pravim blagoslovima koje imaju u svojoj obitelji, ženi i djeci; naši likovi se srećom mijenjaju, uviđaju svoje pogreške i odabiru pravi moralni put. Osobni susret s Isusom kojeg su doživjeli likovi u predstavi kao da je zaokružio Šimićeve stihove koje smo čuli na početku priredbe:

„Ko sjene tonu stoljeća i puci,
I srce često za prolaznim luta.
A Ti tek znadeš svrhu moga puta,
I pravi život u Tvojoj je ruci.

Na kraju programa završni pozdrav i zahvalu izvođačima uputio je ravnatelj škole prof. Mladen Leko koji je kazao kako se uistinu ponosi radom svojih profesora i učenika i da se uz ovakvu mladost ne trebamo bojati budućnosti.

Božićna priredba srednje škole Grude pokazala je kakvi prekrasni plodovi dolaze iz uloženog truda, rada i vremena kojeg su izdvojili učenici sa svojim profesorima i upravo zbog toga šteta je što se ova dramska predstava neće ponoviti u još nekoj prilici. Bila bi nadasve poučna i zabavna i za neke druge gledatelje kao što je bila večerašnjoj publici koja je izvođače nagradila dugotrajnim pljeskom.

foto: božićna priredba učenika srednje škole a. b. šimića grude foto: božićna priredba učenika srednje škole a. b. šimića grude foto: božićna priredba učenika srednje škole a. b. šimića grude foto: božićna priredba učenika srednje škole a. b. šimića grude

Paula Tomić / grude-online.info

Post FOTO: Božićna priredba učenika Srednje škole A. B. Šimića Grude je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas