back to top

FBIH: Ovo je iznos minimalne mirovine koja će biti isplaćivana od svibnja

Umirovljenici u Federaciji BiH će od narednog mjeseca dobiti uvećana primanja. Riječ je o uvećanju po osnovu redovnog usklađivanja koje, nakon akontacije čija je primjena počela 1. siječnja , ne dostiže ni dva posto.

Tako je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO/MIO, kako je to jučer potvrđeno, donio odluku o konačnom iznosu redovnog usklađivanja za 2024. godinu.

Prema toj odluci, mirovine se usklađuju za ukupno 6,55 posto, s primjenom od 1. siječnja ove godine. Postotak usklađivanja primjenjuje se na osnovicu koju čini iznos mirovine za prosinac 2023. godine.

-Kako su mirovine od siječnja već usklađene za pet posto, prema akontacijskom modelu usklađivanja, Upravni odbor je, na temelju pokazatelja o rastu BDP-a te indeksa potrošačkih cijena, donio odluku o konačnom usklađivanju za dodatnih 1,55 posto na osnovicu iz prosinca 2023. godine, rekao je za Avaz Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda.

U skladu s tim, najniža mirovina sa sadašnjih 565,18 KM uvećava se na 573,53 KM, a zajamčena sa 674,52 na 684,48 KM. Također, odluka o usklađivanju obuhvata i najviše mirovine ostvarene prema važećem Zakonu o MIO čiji se iznos ograničava na iznos pet najnižih mirovina te, u skladu s tim, iznose 2.867,65 KM. Također, uz isplatu mirovina za travanj, bit će isplaćene i razlike između iznosa isplaćenih i konačno usklađenih mirovina za prva tri mjeseca ove godine.

Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta potrošačkih cijena, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), u 2023. godini iznosila je 5,10 posto u odnosu na 2022.

Nadalje, prema procjeni Federalnog zavoda za statistiku, stopa rasta nominalnog BDP-a za 2023. iznosi 7,965 posto te se kao takav zaokružuje na 8,00 posto. – Primjenjujući zakonsku formulu za usklađivanje mirovina 50 % CPI (2,55 %) + 50 % BDP (4,00 %), dolazimo do konačnog iznosa redovnog usklađivanja mirovina od 6,55 posto – pojasnili su iz Zavoda.

Post FBIH: Ovo je iznos minimalne mirovine koja će biti isplaćivana od svibnja je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas