Evo tko iz ŽZH ide u Dom naroda FBiH

Ivica Pavković, Tomislav Mandić, Milan Ševo, Ivana Zrimšek Šaravanja i Miroslav Mitrović bit će izaslanici Županije Zapadnohercegovačke u Domu naroda Parlamenta FBiH, odlučeno je u četvrtak na 2. sjednici Skupštine ŽZH održanoj u Širokom Brijegu.

Tajnim glasovanjem 23 zastupnika odlučila su u federalni Dom naroda poslati četiri izaslanika iz reda Hrvata te jednog iz reda Srba (Miroslav Mitrović). Svi izabrani kandidati su iz vladajućeg HDZ-a BiH.

Liste koje su predvodili spomenuti izaslanici iz reda hrvatskog naroda osvojile su po pet glasova dok je lista iz reda srpskog naroda osvojila jedan glas.

Lista predlagatelja HDZ-a 1990 na kojoj je bila Antonija Banožić osvojila je također jedan glas, no ona neće moći u Dom naroda s obzirom da je peto mjesto iz ŽZH zajamčeno predstavniku srpskog naroda.

Podsjećamo, ŽZH prema novim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta nametnutima 2. listopada može dati sedam zastupnika u federalni Dom naroda. ŽZH će dati njih pet, točnije četiri iz reda Hrvata te jednog iz reda Srba dok će preostala dva biti popunjena iz drugih županija s obzirom da u Skupštini ŽZH nema predstavnika iz reda Bošnjaka i Ostalih.

Sukladno propisima i zakonima, Središnje izborno povjerenostvo BiH će upotpuniti ta mjesta. Mi kao Skupština ŽZH s tim sada nemamo nikakve veze jer u našem sazivu nemamo nikoga iz reda Bošnjaka i Ostalih, objasnio je za portal Jabuka.tv predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić.

  Vlada FBiH: Skoro 600.000 KM iz federalnog budžeta za najbolje sportiste, trenere i klubove

Nakon što su zastupnici usvojili zapisnik s prve konstituirajuće sjednice, predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanje Vedran Kožul (HDZ BiH) pročitao je kandidacijske liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Uslijedio je ždrijeb redoslijeda kandidacijskih lista, a zatim stanka tijekom koje je Povjerenstvo pripremilo glasačke listiće.

Nakon što su zastupnici glasovali, uslijedila je nova stanka, a u 14:00 sati priopćeni su rezultati izbora nakon čega je sjednica zaključena.

Imamo još dosta posla. Uradili smo sada samo konstituiranje i izbor u Dom naroda Parlamenta FBiH. Bili smo ograničeni rokovima i sve smo ih ispoštovali. Sada nam na red dolazi izbor rukovodstva Skupštine te stalnih radnih tijela. Stigao nam je i rebalans proračuna tako da imamo puno posla.

Inače su nam studeni i prosinac dosta dinamičniji u odnosu na ostale mjesece jer iza ovoga će nam vrlo brzo ići i proračun za sljedeću godinu i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati novu sjednicu, zaključio je Jelčić u izjavi za portal Jabuka.tv.

Lista predlagatelja HDZ BiH, HDU, HSS i HKDU (5 glasova):

 • Ivica Pavković
 • Damir Jurišić
 • Bernardica Luburić

Lista predlagatelja Tomislava Mandića (5 glasova):

 • Tomislav Mandić
 • Ivan Damjanović
 • Vedran Kožul

Lista predlagatelja Milana Ševe (5 glasova):

 • Milan Ševo
 • Marko Radić

Lista predlagateljice Ivane Zrimšek Šaravanje (5 glasova):

 • Ivana Zrimšek Šaravanja
 • Ivana Barišić
 • Ivan Jelčić

Lista predlagatelja HDZ 1990 (1 glas):

 • Antonija Banožić
  Svaka druga porodilja dala mito – prosječno po 140 KM

Lista predlagatelja Miroslav Mitrović (Klub Srba) (1 glas):

 • Miroslav Mitrović

U novom sazivu Skupštine ŽZH najviše zastupnika ima koalicija HDZ BiH, HDU,HSS,HKDU – 14, HDZ 1990 osvojio je četiri mandata, HRS dva, a po jedan HSP BiH, HSP dr. Ante Starčević BiH te HSP HB i BiH.

(www.jabuka.tv)

Post Evo tko iz ŽZH ide u Dom naroda FBiH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi