back to top

EU dodijelila 70 milijuna eura građanima BiH kroz paket energetske podrške

Europska unija je kroz Paket energetske podrške dodijelila 70 milijuna eura bespovratnih sredstava BiH za ublažavanje posljedica energetske krize i unaprjeđenje energetske efikasnosti.

Podrška uključuje 50 milijuna eura za oko 190.000 ugroženih domaćinstava i 20 milijuna eura za unaprjeđenje energetske efikasnosti u oko 4.000 domaćinstava i oko 400 mikro, malih i srednjih poduzeća.

S ciljem informiranja javnosti o rezultatima i prilikama u okviru Paketa energetske podrške za BiH, Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini je pokrenuo medijsku kampanju “Povezani kroz dobro” koja će trajati do kraja veljače 2024. godine.

Kampanja će uključivati promociju putem elektronskih medija i društvenih mreža, online medija i bilboard oglašavanja širom BiH, kao i informativne sesije na kojima će javnost moći saznati više o prilikama za poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i mikro, malim i srednjim poduzećima koje nudi Paket energetske podrške EU.

Europska unija kontinuirano financira milijunske projekte u Bosni i Hercegovini na osnovu dogovora i potreba koje je iskazala vlast u BiH.

U sklopu Paketa energetske podrške, nadležne vlasti BiH prvi put dobivaju izravnu proračunsku podršku kako bi sredstava usmjerili ka građanima. Raspodjela sredstava je u tijeku, a nadležne vlasti su odgovorne da osiguraju da korisnici dobiju namijenjena sredstva do travnja 2024. godine. Način na koji BiH bude upravljala sredstvima iz Paketa energetske podrške će biti važan pokazatelj za izravnu podršku institucijama BiH u budućnosti.

U okviru podrške ugroženim domaćinstvima, u Republici Srpskoj je isplaćena bespovratna EU pomoć za ublažavanje negativnih socio-ekonomskih utjecaja energetske krize u BiH. Oko 67.000 ugroženih domaćinstava je već dobilo sredstva koja je osigurala Europska unija.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je 23. listopada ove godine javni poziv za dodjelu EU pomoći ugroženim domaćinstvima. Na osnovu konačnog popisa kvalificiranih domaćinstava, Vlada FBiH će donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima koji će nakon toga izvršiti isplate prema krajnjim korisnicima. Procjenjuje se da će oko 109.000 ugroženih domaćinstava dobiti EU sredstva.

U Brčko distriktu, Vlada je donijela odluku na osnovu koje je oko 12.500 ugroženih domaćinstava dobilo EU sredstva.

U okviru podrške za poboljšanje energetske efikasnosti, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS je 18. prosinca raspisao javni poziv za dodjelu sredstava namijenjenih provođenju mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima i mikro, malim i srednjim poduzećima za 2023. godinu.

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH objavio je 3. studenoga ove godine javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava EU građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim poduzećima, za projekte energetske efikasnosti, poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.

Vlada Brčko distrikta BiH raspisala je 25. listopada javne pozive za dodjelu sredstava za poboljšanje energetske efikasnosti koji su završeni 15. studenoga. Konačan popist će biti objavljen na web portalu Vlade Brčko distrikta, dok će preostala sredstva biti planirana u proračunu za 2024. godinu, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Post EU dodijelila 70 milijuna eura građanima BiH kroz paket energetske podrške je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas