ePATH projekt udario temelje uvezivanja turističkih destinacija i važnosti biodiverziteta u svrhu promocije turizma

Zanimljivo i živo bilo je protekla tri dana u Parku prirode Hutovo blato u Čapljini, koje je, u sklopu projekta „Endemic pathway – ePATH“, posjetilo više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, domaćih i stranih posjetitelja.

U ovom parku prirode održane su trodnevne radionice, kamp i natjecanje u promatranju ptica, a sve u sklopu Interreg IPA projekta “Endemic pathway – ePATH”. Riječ je o EU projektu prekogranične suradnje koji promovira tri zaštićena područja – Tivatska solila u Crnoj Gori, Park prirode u Hutovu Blatu i Botanički vrt Kotišina u Hrvatskoj.

Park su kroz radionice i kamp u Hutovu blatu posjetili brojni osnovnoškolci i srednjoškolci koji su kroz interaktivne radionice i edukacije u prirodi naučili dosta novih stvari o ugroženim vrstama biljaka i životinja Hutova blata, kao i važnosti biodiverziteta Hutova blata.

Josip Vekić, voditelj nadzora u Parku prirode Hutovo Blato, proveo je sva tri dana sa učenicima i studentima, kako na radionicama, tako i u obilasku parka brodicama i prstenovanju ptica.

ePATH projekt udario temelje uvezivanja turističkih destinacija i važnosti biodiverziteta u svrhu promocije turizma

”Bili smo fokusirani na promatranje, lovljenje i prstenovanje ptica, što je djeci bilo jako

zanimljivo. Svidjelo im se to da su na terenu vidjeli dvoglede, mreže i ostalu opremu. Vidjeli su razne vrste čapljini, kormorana, patki, ibisa…sve što su fotografirali, unijeli su u mobilnu aplikaciju i na taj način sudjelovali u natjecanju u promatranju ptica ”, navodi Vekić.

Posebno zanimljivo je bilo u rekreacijskom dijelu parka gdje su na edukativno zabavni način – prelaskom prepreka učili o endemskim i ugroženim vrstama riba, biljaka i ptica.

  Zlostavljao turistkinju u Neumu i prisiljavao je na spolni odnos

”U sklopu radionica učenici su, između ostalih, crtali endemske vrste, što im je pomoglo u tome da nauče kakve vrste životinja i biljaka obitavaju u Parku prirode Hutovo blato te kako se ophoditi prema njima”, rekla je profesorica Višnja Bukvić koja je sudjelovala u radionicama sa učenicima.

epath projekt udario temelje uvezivanja turističkih destinacija i važnosti biodiverziteta u svrhu promocije turizma
ePATH projekt udario temelje uvezivanja turističkih destinacija i važnosti biodiverziteta u svrhu promocije turizma

U sklopu niza predavanja, o endemskim vrstama, prirodnoj i kulturnoj baštini, promatranju ptica…održano je i ono o ravnopravnosti spolova. Prema riječima direktorice Agencije za ravnopravnost spolova Samre Filipović – Hadžiabdić, upravo ovakvi projekti su izvrsna prilika da se istakne važnost jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

„Izuzetno mi je drago što sam sudjelovala u projektu ePATH i zahvaljujem se organizatorima koji su prepoznali važnost ravnopravnosti spolova te i na ovaj način skrenuli pažnju na temu od iznimnog značaja“, navodi Filipović-Hadžiabdić.

Održan je i okrugli stol pod nazivom ”Biodiverzitet Hutova blata u službi razvoja turizma Hercegovine” gdje su organizatori predstavili novu ponudu Parka prirode Hutovo blato i projekt ePATH, zajedno sa projektnim partnerima.

„Zadovoljni smo i ponosni što smo sve skupa uspjeli ispromovirati do te mjere da nas posjeti toliko veliki broj učenika i zaljubljenika u prirodu protekla tri dana. Kako vidimo, pun pogodak je bio i okrugli stol gdje su projektni partneri, predstavnici turističkih agencija, vodiči, vinarije, smještajni kapaciteti kroz zajedničku diskusiju došli do zanimljivih zaključaka kako uvezati sve u novu rutu „Put endema“ te unaprijediti turističku ponudu u regiji“, ističe Dijana Bošnjak, projekt menadžer projekta ePATH.

  Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara upriličio prijem za vijećnice i saradnice

Dogovoreno je kako će se u budućem razdoblju nastaviti raditi na uvezivanju kako bi turiste koji dolaze u posjetu ovome području privukli da ostanu i tu borave nekoliko dana.

Inače, projekt ”Put endema – ePATH” za cilj ima razviti raznoliku turističku ponudu temeljenu na održivom korištenju prirodne i kulturne baštine u prekograničnoj regji, stvaranjem nove zajedničke turističke ponude. Park prirode Hutovo Blato (BA), Biokovski botanički vrt Kotišina (HR) i rezervat prirode Tivatska solila (ME) omogućit će turistima da nauče i dožive prirodne i kulturne vrijednosti slijedeći jedinstveni put endemskih vrsta.

Ukupni proračun projekta iznosi 1.540.375,30 eura, a dvogodišnji projekt provodi se od 1. studenog 2020. godine do 31. listopada 2022. godine.

Projekt je podržan u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., a projekt koristi ERDF i IPA II sredstva Europske unije.

ePATH projekt udario temelje uvezivanja turističkih destinacija i važnosti biodiverziteta u svrhu promocije turizma Običan radio.

www.obican.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi