back to top

Dogovorena Vlada HNŽ – jedan ministar iz Čapljine

Dogovori o formiranju nove Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, koju će činiti HDZ, SDA i SDP se privode kraju, a kako Klix.ba doznaje već su rasporedili i funkcije te bi Skupština trebala biti krajem tjedna na kojoj će se potvrditi nova Vlada HNŽ.

Kako Klix doznaje iz povjerljivih izvora već je dogovoreno da će novu Vladu činiti pet ministara i premijer iz HDZ-a, četiri iz SDA, te dva iz SDP.

Prema dogovoru koji je postignut iza zatvorenih vrata, kako navodi izvor blizak pregovaračkim timovima, HDZ će zadržati ministarstva koja je i do sada imao, a to su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prometa, MUP, Ministarstvo za pitanja boraca i Ministarstvo zdravstva.

SDA će u novoj vladi dobiti Ministarstvo građenja i prostornog uređenja, Ministarstvo pravde, Ministarstvo financija i Ministarstvo obrazovanja, dok će SDP-u imati Ministarstvo privrede i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Do sjednice Skupštine koja se prema dogovoru treba održati do kraja tjedna, neophodno je da se završe unutarstranačke procedure oko imena budućih dužnosnika u županiji, koja bi trebala biti definirana večeras, eventualno sutra.

Kod HDZ-a se već zna da će premijerka biti Marija Buhač, ministar poljoprivrede Mario Jurica iz Čapljine, ministar MUP-a Đuro Prkačin iz Stoca, a resor prometa vodit će Ivo Bevanda, pravnik iz Čitluka, dok se preostala dva ministra iz HDZ-a još nisu iskristalizirala.

Prema neslužbenim informacijama SDP će za ministra privrede HNK imenovati Zanina Vejzovića iz Mostara dok će Ministarstvo trgovine, turizma i okoliša voditi Emil Balavac iz Jablanice, što bi večeras trebali potvrditi i stranački organi.

Najviše previranja oko raspodjele funkcija kako izvori navod je u redovima SDA, ali prema dogovorima sa političkim partnerima odluke trebaju iskristalizirati također tijekom današnjeg, eventualno sutrašnjeg dana.

Navodno predsjednik KO Edin Mušić želi da Bekir Isaković bude ministar građenja, Adnan Faladžić ministra financija i Rašid Hadžović ministar obrazovanja. Međutim, kako se nagađa, Salem Marić i Osman Ćatić su protiv Faladžića i Hadžovića, te u njihove fotelje žele smjestiti Adila Šutu i Elviru Ćemalović Dilberović. Pored toga se treba iskristalizirati i ime za ministra pravde koji treba bi biti kandidat srpske nacionalnosti.

Jedno je sigurno, okviri su definitivno postavljeni i novu Vladu Hercegovačko-neretvanske županije čine HDZ, SDA i SDP, a zvanična potvrda očekuje se već krajem ovoga tjedna.

Podsjetim da glavne pregovore u HNŽ vodi HDZ koji sa 11 ruku ima kontrolni paket i da je do sada bilo više opcija za formiranje vlade, te da su svi dosadašnji dogovori padali u vodi, ali ovo je prvi put da su se funkcije raspodijelile, pa je za očekivati da se nakon mukotrpnih pregovora konačno pusti bijeli dim u HNŽ, gdje je vlada na čelu sa HDZ-ovim Nevenkom Hercegom po drugi ušla u tehnički mandat.

Objava Dogovorena Vlada HNŽ – jedan ministar iz Čapljine pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas