Dječaku (5) dali zaraženi krvni pripravak. Umro je. Iz Zavoda za transfuziju bez komentara | HIP.ba

U Klinici za dječje bolesti Zagreb dijete (5) je preminulo 2018. godine nakon što je primilo krivni pripravak zaražen bakterijom Escherichia coli, javlja Danica.hr.

Dječak se prema zapisniku Zavoda za sudsku medicinu liječio u bolnici zbog jedne vrste tumora na mozgu, a nakon što je primio pripravak došlo je do naglog pogoršanja stanja. Preminuo je zbog septičkog šoka nakon infekcije. Naknadno su iz pripravka izolirali bakteriju Escherichiu coli.

Nedugo nakon što je dječak dobio krvni pripravak stanje mu se naglo pogoršalo i preminuo je. Krvni pripravak koji je dobio bio je jedan od terapijskih postupaka i primijenjen je u ožujku 2018. godine.

Moraju platiti milijun kuna odštete

“Do kontaminacije krvnog pripravka bakterijom Escherichia coli došlo je kod Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu” naveo je sud te dodao kako je Zavod već kontaminirani pripravak izdao bolnici. Sud je utvrdio i kako između krvnog pripravka i smrti dječaka postoji uzročno-posljedična veza.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba mora platiti obitelji dječaka odštetu koja mu je dosuđena u iznosu od milijun kuna ili oko 138.000 eura. Moraju podmiriti i oko 300.000 kuna (oko 40.000 eura) troškova postupka. Na odštetu se obračunavaju kamate od lipnja 2018.godine.

Zavod se može žaliti na nepravomoćnu presudu, a ukoliko presuda postane pravomoćna, odšteta s kamatama mogla bi iznositi više od 1,5 milijuna kuna.

RTL Danas kontaktirao je Zavod za transfuzijsku medicinu, no zasad nemaju komentara na navedeni slučaj.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

hip.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas