back to top

Delić s predstavnicima umirovljenika o povećanju mirovina

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je u srijedu sastanak s predstavnicima umirovljenika iz Sarajeva i Mostara.

Tema sastanka bilo je unapređenje statusa umirovljenika i kvalitete života te važne populacije.

Između ostalog, razgovarano je o mogućnostima za značajnije povećanje mirovina, jednokratnoj novčanoj pomoći, osnivanju federalnog vijeća umirovljenika, te izmjenama Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, u dijelu koji se odnosi na usklađivanje svih mirovina.

Sastanak je okončan zajedničkim zaključcima te je po pitanju povećanja mirovina zauzet jedinstven stav da Ministarstvo zatraži održavanje zajedničkog sastanka sa kolegijem Vlade FBiH na kojem će se nastaviti pregovarati o mogućnostima poboljšanja statusa i položaja umirovljenika u Federaciji.

Po pitanju zahtjeva za izmjenu Zakona o PIO, u dijelu nove formule za usklađivanje, odnosno povećanje mirovina, zaključeno je da nije u potpunosti primjenjiv u traženom obliku, te je dogovoreno da Ministarstvo u sljedećih dvadeset dana pripremi prezentaciju ovog segmenta s pregledom usporednog zakonodavstva zemalja regije i EU zemalja, a da se nakon toga zajednički formuliraju eventualne izmjene navedenog propisa.

Ministar Delić podržao je prijedlog Saveza za osnivanjem vijeća umirovljenika u Federaciji BiH kao službenog tijela za zagovaranje prava umirovljenika pred vlastima u kom smislu je dogovoreno da se za Vladu Federacije pripremi odgovarajuća informacija sa prijedlogom zaključaka, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Post Delić s predstavnicima umirovljenika o povećanju mirovina je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas