Vijesti„Dani Karađoz-begove medrese“: Maturantska akcija darivanja krvi održana u...

  „Dani Karađoz-begove medrese“: Maturantska akcija darivanja krvi održana u Medresi

  Karađoz-begova medresa je nastavila sa realizacijom programa manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“. U atriju ove škole održana je, 22. marta 2022. godine, maturantska akcija darivanja krvi, koju je podržao veliki broj maturanata i maturantica 377. generacije. Akcija je održana po 23. put u našoj školi, a u saradnji sa Transfuzijskim centrom Kantonalne bolcnie „Dr. Safet Mujić“.

  Ova saradnja Karađoz-begove medrese i Transfuzijskog centra traje od 1999. godine i ispraćaja prve poslijeratne generacije maturanata i maturantica.
  „Danas smo u Karađoz-begovoj medresi, gdje nastavljamo našu tradiciju dobrovoljnog darivanja krvi. Ovu akciju smo organizovali nakon male pauze i virusa COVID-19. Ponovo smo, hvala Bogu, u mogućnosti da organizujemo ovu akciju darivanja krvi. Akcija je protekla jako lijepo, a odziv je bio itekako dobar. Dosta maturanata se javiloa i pristupilo akciji. Nama nije toliko ni presudan broj doza koje ćemo dobiti, koliko je bitno da se učenici animiraju, da se upoznaju sa jednom ovakvom akcijom i da spoznaju šta to znači. Od ovih maturanata i maturantica koji su darovali danas krv, ja se nadam da će jedan broj njih postati redovni dobrovoljni darovaoci krvi“ – rekla je dr. Dženana Pandur, specijalista transfuziologije Transfuzijskog centra Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“.

  Radost zbog pružene prilike da mogu darovati krv iskazali su i maturanti i maturantice, kazavši da su zahvalni Bogu što oni nekome mogu pomoći i spasiti nečiji život.
  „Ovom akcijom u našoj školi pomažemo ljudima koji su u nevolji i koju su u teškom stanju. Ovakva akcija nas uči da budemo dobri i korisni članovi našeg društva i siguran sam da ćemo ovom akcijom pomoći nekom u potrebi i spasiti njegov život“ – poručio je maturant Imad Krhan.
  O dobrovoljnom darivanju krvi, maturantica Lamija Ramić je rekla: „Islam nas uči da trebamo pomagati drugima, i znamo da, ko spasi jedan život, kao da je spasio čovječanstvo. To nam je kur’anska poruka. A, naše malo, nekom je puno. Ovo je za nas jedna mala stvar u životu, a nekom znači puno, znači spašavanje nečijeg života. Jer, mi treba da se brinemo o drugima i da zahvalimo Allahu, dž.š., koji nam je podario zdravlje i koji nam je dao mogućnost da drugima pomažemo.“

  I ostali maturanti i maturantice iskazali su radost što je jedna ovakva akcija humanog karakreta dio manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“.
  „Drago mi je što se jedna ovakva aktivnost održava u okviru ispraćaja maturanata i maturantica i što imamo priliku darovati krv i shvatiti da su ovo neke stvari koje trebamo nastaviti raditi i nakon što izađemo iz ove škole. Ovo je jedna humana stvar i prilika svakom pojedincu da učini dobro djelo“ – istakla je maturantica Anesa Ibišević.
  Akciju darivanja krvi podržali su profesori, odgajatelji Karađoz-begove medrese, kao i ostali uposleni.

  (mostarski.ba)

  mostarski.ba
  #Dani #Karađozbegove #medrese #Maturantska #akcija #darivanja #krvi #održana #Medresi

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img