back to top

Danas se obilježava 25. godišnjica smrti Gojka Šuška

Ratni ministar obrane Gojko Šušak preminuo je 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Rođen je u Širokom Brijegu 16. ožujka 1945. godine. Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu, a pokopan 7. svibnja na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. Na njegovom pokopu William Perry rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru“.

Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.”

U povodu obilježavanja 25. godišnjice smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković položio je vijenac na njegovu grobu na gradskom groblju Mirogoju.

Uz premijera su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg.

Povodom 25. obljetnice njegove smrti ministar obrane Mario Banožić poručio je:

“Sjećanje, poštovanje i zahvalnost prema ratnom ministru Gojku Šušku ne blijede: hvala mu za stvaranje Hrvatske vojske i za postavljanje temelja vojsci koja danas, rame uz rame stoji s velikim vojnim silama.

U teškim i izazovnim vremenima, hrabro je i odlučno slijedio političke vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i jedan je od simbola vremena u kojem smo stvarali neovisnu, samostalnu i slobodnu hrvatsku državu.

Hrvatska vojska u njega je imala puno povjerenje, cijenio je svakog hrvatskog vojnika i svojom pravednošću i disciplinom pokazao kako se ostvaraju veliki ciljevi.

“Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!”, zauvijek će ostati sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskog rata.

Neka mu je vječna slava i hvala!”.

Post Danas se obilježava 25. godišnjica smrti Gojka Šuška je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas