Danas je Dan Općine Grude, Dan ŽZH i obljetnica utemeljenja HZ-HB

Dan Županije Zapadnohercegovačke, Dan Općine Grude i obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne obilježava se 18. studenoga.

Županija Zapadnohercegovačka utemeljena je 12. lipnja 1996. godine te ju čine Grad Široki Brijeg (sjedište), Grad Ljubuški i općine Grude i Posušje, a za svoj dan odabrala je 18. studenog.

Županija prostorno zauzima 1.362.2 km2 . Kroz ŽZH protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju i Blidinjsko jezero. Najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228 m/nv).

Također, 18. studenog obilježava se i Dan Općine Grude.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Općini, koja se prostie na 218 četvornih kilometara, živi 17.308 stanovnika čime su Grude najmanja općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Obilježavanje Dana Općine Grude danas će započeti u Gorici u 13:30 polaganjem cvijeća na grob pokojnog predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Polaganje cvijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima planirano je u 13:50, a svečana sjednica Općinskog vijeća Grude u 14 sati.

Na današnji dan prije 31 godinu utemeljena je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenog 1991. godine.

Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu,kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine.

  FOTO | Počele pripreme za Dan općine Neum i patron župe Gospe od Zdravlja

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela čak ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH

Post Danas je Dan Općine Grude, Dan ŽZH i obljetnica utemeljenja HZ-HB je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi