Croatia Records: Naših velikih 25!

Croatia Records, nekadašnji Jugoton, danas slavi sedamdeset i pet godina svog rada i postojanja! Najveća diskografska kuća na ovim prostorima osnovana je pod imenom Jugoton, 10. srpnja 1947. godine u Zagrebu. Prvu ploču objavili smo iste godine, singlicu pod kataloškim brojem J-1001, na kojoj se nalaze dvije dalmatinske skladbe “Ti tvoji zubići” i “Jedan mali brodić” u izvedbi Zagreb Male Quinteta. Puni naziv firme bio je “Tvornica gramofonskih ploča i pribora, te galanterije iz plastičnih masa”, a tvornica je osim ploča proizvodila galanteriju i kozmetičku ambalažu. Već u prvoj godini proizveli smo 33.000 gramofonskih ploča. U proizvodnju gramofonskih ploča od vinila (25-centimetarski LP) krenuli smo 1956. godine., a iste godine objavili smo i prvu solističku ploču zabavne glazbe, “Pjeva vam Ivo Robić”, legendarnog Ive Robića.

Godine 1957. započeli smo s objavom singlica (45 okretaja u minuti) i EP-a (33 okretaja i više mjesta na ploči za duže skladbe). Samo tri godine kasnije proizveli smo preko 1.400.000 ploča, a usporedo s prodajom ploča rasla je i potražnja za gramofonima zbog čega je zagrebački RIZ (Radio Industrija Zagreb) proizvodio 100.000 gramofona. Sve veća potražnja dovela je i do našeg rasta, čije vodstvo je odlučilo postaviti kamen temeljac u zagrebačkoj Dubravi za novi Jugotonov pogon. Tvornica gramofonskih ploča započela je s radom 23. listopada 1963. godine. Prostirala se na 35.000 kvadratnih metara površine, od čega je na 8000 kvadratnih metara izgrađeno osam objekata. Tvornica je u to vrijeme proizvodila preko 16 milijuna ploča godišnje, usvojila izradu ploča u stereo tehnici, a postavljeni su i temelji za daljnje proširenje asortimana.

  U Mostaru počelo cijepljenje opće populacije
croatia records: naših velikih 25!

Jugotonova tvornica gramofonskih ploča u mnogočemu je pomogla rastu glazbe na ovim prostorima. Kod nas su se proizvodili danas kultni albumi Bijelog dugmeta, Azre, Idola, Haustora, Električnog orgazma, Ive Robića, Arsena Dedića, Miše Kovača i mnogih drugih velikih imena. Pohvaliti se možemo i prvim licencnim ugovorima s diskografskim kućama “RCA”, njemačkom tvrtkom “Polydor” i britanskom “Decca” te svjetskim izdanjima poput vinila Elvisa Presleya, The Beatlesa, The Rolling Stonesa, te kasnije Madonne, U2, David Bowiea, Eurythmicsa, Kraftwerka, Queena, Deep Purplea, Pink Floyda, Iron Maidena i mnogih drugih. Prvi domaći rock album na vinilu “Naši dani” zagrebačkog sastava Grupa 220 objavili smo u studenom 1968.godine. U sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća bilu smo na vrhuncu. Vinile se proizvodili u milijunskim nakladama. Najprodavaniji solista bio je Mišo Kovač, a najprodavaniji sastav bili su Novi fosili. Danas to razdoblje nazivamo zlatnim dobom diskografije.

croatia records: naših velikih 25!

Nakon demokratskih promjena, 1991. godine promijenili smo ime Jugoton u Croatia Records. Održati tempo koji su postavili naši prethodnici nije bio nimalo lagan zadatak. Uspjeli smo zadržati širinu kompletnog kataloga, od dječjih izdanja, preko popa i rocka do klasike. Danas na godinu objavimo oko 200 albuma i kompilacija. Ponosni smo na edicije koje su rezultat kreativnog rukovodstva firme i osluškivanja tržišta. U pravo vrijeme, u ljeto 1996. smo krenuli u digitalizaciju. Našu bogatu arhivu s preko 90.000 fonograma čuvamo na novim medijima za budućnost.

  Planine u Srbiji
croatia records: naših velikih 25!

Pobrinuli smo se da se spotovi svih izvođača vide na prvoj glazbenoj nacionalnoj televiziji CMC koju smo pokrenuli 2005. godine, a pokrenuli smo i glazbene kanale “Jugoton TV” kao i “Klape i tambure”. Već 14 godina uspješno organiziramo CMC festival u Vodicama i šestu godinu za redom dovodimo glazbu u Slavonski Brod na CMC 200 Slavonija fest. Ponosni smo na rad naših music shopova u Zagrebu, Rijeci i Splitu te Jugoton – Croatia Records u Beogradu. Prva smo tvrtka koja je dobila poseban Porin za doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji 2007. godine za naš šezdeseti rođendan.

croatia records: naših velikih 25!

Obilježili smo 40 godina novog vala reizdanjima kultnih albuma na vinilima te u zadnje vrijeme povećali proizvodnju upravo onih vinila koji su obilježili našu povijest, a novim remasteriranim snimkama i bogato pisanim i ilustriranim knjižicama s mp3 verzijama pjesama približili ih novim generacijama. Obzirom na ime koja naša tvrtka nosi, naša je misija brinuti o svim žanrovima glazbe, brinuti o glazbenoj baštini i učiniti mnoga velika glazbena djela nezaboravnim.
Smatraju nas simbolom diskografske djelatnosti, tvrtkom koja je izrasla u društveno – kulturnu ikonu. Velik možeš narasti samo ako postoje ljudi s vizijom na vodećoj poziciji, ako imaš tim koji radi s ljubavlju i glazbenike koji stvaraju glazbu i hitove s kojima živimo svaki dan.

croatia records: naših velikih 25!

Naših velikih 75 rođendan je svih djelatnika, nas danas, ali i onih prije nas, svih naših izvođača i grupa i slavimo ga sa svima vama koji nas vjerno pratite i slušate.

  Produžena odluka o privremenim rješenjima o kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smještaj
croatia records: naših velikih 25!

Croatia Records: Naših velikih 25! Običan radio.

www.obican.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru