back to top

Čović potvrdio da nije postignut kompromis, Dodik prijetio Schmidtu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako na današnjem sastanku predstavnika stranaka, članova koalicije na državnoj razini nije postignut dogovor o tri ključna zakona koji su preduvjet za otvaranje bh. pristupnih pregovor s Europskom unijom (Izborni zakon, Zakon o Sudu BiH, Zakon o sukobu interesa).

– Zaključak o ova tri zakona u osnovi nismo dogovorili niti su povjerenstva mogla dogovoriti, ali su došli do razine od 70, 80 ili 90 posto, da se ne nadmudrujemo o postotcima – kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, povjerenstva će nastaviti s radom i ako netko od povjerenstava usuglasi zakon, taj zakon će ići pred Vijeće ministara i Parlament BiH.

– Žao mi je što nismo uspjeli napraviti ogroman iskorak koji se od nas očekivao. Povjerenstva su napravila ozbiljan posao, ali evidentno je da mi nismo uspjeli napraviti dovoljno osnove da se ona usuglase, pa smo se našli u raskoraku – dodao je Čović.

– Vjerujemo da možemo u idućih 7-10 dana riješiti još nekoliko pitanja. Ostao je okvir od nekoliko zakona koji se spominju, Zakon o Sudu, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Izborni zakon, i naravno Zakon o izboru ustavnih sudaca u Sudu BiH, koji smo rekli da ćemo rješavati odmah nakon ožujka, znači u travnju mjesecu. To je jedan konsenzus koji imamo ovdje – rekao je Milorad Dodik u obraćanju novinarima.

A onda je počeo prijetiti visokom predstavniku u BiH.

– Ukoliko ovaj nelegalni pokuša bilo što da uradi, srušio je europski put BiH. Ako bi slučajno krenuo da nameće zakone, ja ništa ne prijetim, ja samo govorim što ćemo mi uraditi. Dakle, ukoliko bi nametnu bilo što što se odnosi na RS, u bilo kojem segmentu, RS istupa iz procesa na način da će donijeti svoj zakon o izborima i provesti te izbore na svoj način. Dakle, ako netko hoće da sruši europski put BiH ima Schmidta koji to može uraditi. I ranije smo na prošlom sastanku rekli da tražimo da on ne postupa na taj način da nameće rješenja, vjerujem da smo i sada istog opredjeljenja svi mi zajedno ovdje – poručio je Dodik.

Post Čović potvrdio da nije postignut kompromis, Dodik prijetio Schmidtu je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas