Brašno jeftinije, cijene kruha i dalje iste

Cijene pšenice i brašna na tržištu dosta su niže u odnosu na ranije razdoblje, pa poljoprivrednici, ali i mlinari kažu da je došlo vrijeme da cijene kruha i pekarskih proizvoda budu niže, dok s druge strane pekarski sektor ističe da cijene ovih proizvoda trenutno ne mogu biti jeftinije, prenose Nezavisne novine.

Minimalna plaća

Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske i vlasnik pekarsko-slastičarskog društva “Krajina klas”, kazao je da će cijene kruha i rasti ukoliko minimalna plaća bude iznosila 1.050 KM.

“Ako ne bude značajnog rasta minimalne plaće, za očekivati je da cijene kruha i pekarskih proizvoda budu na ovoj razini”, kazao je Trivić i istaknuo da se ne očekuje značajniji pad cijene brašna.

“Mi još trpimo prošlogodišnje minuse, a plaće i dalje rastu, tako da niže cijene ne možemo očekivati”, kazao je Trivić.

Da cijene kruha i pekarskih proizvoda u narednom razdoblju neće biti niže kaže i Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina.

“Evidentno je da su cijene brašna niže, ali sva ta razlika je otišla u veće plaće radnika, jer imamo velike probleme da pronađemo radnike za rad u pekarama”, kazao je Pelemiš.

Dodao je da se cijena brašna po kilogramu trenutno kreće od 0,63 do 0,73 feninga, zavisno od tipa brašna, ali i kvaliteta.

Prema njegovim riječima, trenutno nema osnove da dođe do nižih cijena pekarskih proizvoda.

Cijena kruha ovisi od pekara

Naime, kako je rekao Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, cijena vreće brašna od 25 kilograma kreće se od 20 do 25 KM, te da cijena kruha isključivo zavisi od pekara.

“Cijena pšenice se sada kreće od 170 do 250 evra za tonu, tako da su se cijene vratile na period prije pandemije”, kazao je Kos i dodao da se cijene pšenice sigurno neće mijenjati u narednom razdoblju.

“Očekujemo da cijena pšenice, ali i brašna ostane na ovom nivou, sve do naredne žetve”, rekao je Kos i istaknuo da su mlinari spustili cijenu ispod koje se više ne može ići.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da je cijena pšenice u otkupu bila 0,30 feninga po kilogramu, te da ne postoji nikakvo opravdanje za to što su cijene kruha visoke.

“Smatramo da kruh nikako ne bi trebalo biti na razini  ovih cijena, nego znatno jeftiniji, ali isto tako da bude znatno kvalitetniji”, kazao je Marinković i istakao da je primjetno da su i cijene goriva dosta niže, jer, kako kaže, gorivo je glavni pokretač svega, pa treba očekivati da i pekarski proizvodi budu niži.

“Kad dođe do nižih cijena goriva, nitko ne snižava cijene, ali ako su cijene veće, odmah dođe do poskupljenja svih proizvoda, pravdajući se da su cijene veće i to je kronični problem koji imamo”, zaključio je Marinković.

Da bi niža cijena kruha za pet, deset feninga bila jako značajna za potrošače, smatra Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina.

“Kad god je došlo do smanjenja cijena brašna, nikada nije došlo do nižih cijena pekarskih proizvoda, ali kada cijene porastu, oni odmah povise cijenu svojih proizvoda”, smatra Vasilić.

Objava Brašno jeftinije, cijene kruha i dalje iste pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas