Bradara: Ne isključujem nemire ako SDA izgubi vlast

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ) izjavila je kako visoki predstavnik Christian Schmidt eventualnim novim odlukama ne smije dugoročno ugrožavati poziciju hrvatskog naroda. Također je kazala da ne isključuje ni ulicu i nasilje kao metodu SDA u slučaju gubitka vlasti.

Domaće institucije

Gostujući u emisiji Kompas na RTVHB na pitanje očekuje li formiranje Vlade Federacije BiH uz intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta, s obzirom da nije izgledno da će HDZ i Osmorka u vlast uključiti SDA, Bradara je kazala kako je ona pristalica razgovora, pregovora i mogućih dogovora nego bilo kakve intervencije.

“Mislim da odluke u BiH i o BiH trebaju donositi domaće institucije. Mislim da je ovo 111. izmjena Ustava FBiH. Ja mogu reći da je izmijenjen 111. puta na štetu hrvatskog naroda”, smatra Bradara.

“Ono što je ostalo nejasno jeste, ako se neko u BiH ne želi dogovoriti, a svjedoci smo da postoje snage u BiH koje se ne žele dogovoriti i žele izigrati dogovor, naš ustav ne prepoznaje dogovaranje, već predsjednika FBiH koji imenuje vladu uz suglasnost dva potpredsjednika. Ja sam za konstruktivne razgovore i prijedloge, ali ako vam neko kaže ‘neću ništa ako tu nije SDA’ i slušati jednu te istu priču, bojim se da tu nisu konstruktivni prijedlozi”, izjavila je.

Na pitanje novinara je li opasna opcija da je za izbor premijera dovoljan potpis predsjednika i jednog potpredsjednika Federacije BiH, Bradara je rekla:

“To je za hrvatski narod pogubno i to tvrdim odgovorno. To ne bi bilo dobro kao trajno rješenje”, ističe Bradara.

SDA se ponaša kao dijete

Ona smatra da se SDA nije borila za Vijeće ministara BiH zbog kompliciranosti državne razine vlasti, uz dva entiteta i drugu vrstu glasanja, ali da joj je stalo do FBiH zbog velikog budžeta i nadležnosti koje nosi entitetska razina.

Smatra da se SDA nekada ponaša kao dijete “koje kada nije po njegovom, uzme loptu i ode s igrališta”.

Novinar RTVHB je zatim pitao Bradaru boji li se da će SDA, ako ne bude u vlasti, posegnuti za uličnim nemirima.

To nije rješenje

“Predugo politički djelujem da bih mislila da neće ili da bih rekla ili hoće ili neće. Ali ja bih pozvala, da to nije nikakvo rješenje. Nasilje ne izaziva ništa dobro i trebamo se okrenuti dijalogu ako je moguć i argumentima. I pokušati napraviti Vladu FBIH što prije.

Ne želim ni razmišljati što bi se dogodilo kada bi u ovakvoj ekonomskoj situaciji u BiH imali i pozive na nemire. U BiH pozivi na nemire, građanski ili radnički bunt nemaju dimenziju kao u drugim zemljama. Ovdje ni prosvjedi nisu isti kao u drugim zemljama, jer vrijeđaju drugog”, mišljenja je entitetska predsjednica.

Podsjetimo, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara jučer je održala sastanak sa kandidatom za premijera Federacije, odnosno predsjednika Vlade FBiH, Nerminom Nikšićem (SDP).

Rok od 30 dana za formiranje novog saziva Vlade FBiH je počeo teći 6. ožujka.

Post Bradara: Ne isključujem nemire ako SDA izgubi vlast je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas