Bolnica Dr. Safet Mujić u Mostaru krenula s bezbolnim porodima

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić” u Mostaru od danas je dostupan bezbolan porođaj, a po riječima načelnice Odjela ginekologije i akušerstva Alme Vile Humačkić ovo je ogroman iskorak za zdravstvo u BiH.

– Zahvaljujući aktivaciji i prisustvu naših anesteziologa uspjeli smo realizovati mogućnost bezbolnih poroda. Trenutno mora postojati zahtjev pacijenta, a prethodno edukacija pacijenta s anesteziolozima i ginekolozima da zna šta ga može očekivati, kako će se ponašati i koje su promjene u odnosu na onaj neki prirodni tok poroda – kazala je Vila Humačkić.

Naglasila je kako provode dvije metode bezbolnih poroda i to epiduralna anestezija te takozvana Singl šot metoda.

– Naš kadar je osposobljen, a anesteziolozi su radili na tome da budemo pokriveni svaki dan u sedmici 24 sata i ovo smo uspjeli zahvaljujući njihovom velikom angažmanu, spretnosti, edukaciji i požrtvovanosti – kazala je Vila Humčkić.

Dodala je kako su navedene metode bezbolnih poroda potpuno besplatne.

– Mislim da smo mi jedina državna bolnica koja je uvela bezbolne porode. Dogovorili smo da ova mogućnost bude besplatna i dostupna svima, samo je potrebno da pacijentice budu educirane jer je tok poroda nešto izmijenjen u odnosu na onaj običan tok porođaja. Mislim da će ovo biti jedan ogroman iskorak za zdravstvo u BiH – poručila je načelnica Odjela ginekologije i akušerstva Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru.

FB.Event.subscribe( 'comment.create', penciCommentCallback ); FB.Event.subscribe( 'comment.remove', penciCommentCallback ); }; (function ( d, s, id ) { var js, fjs = d.getElementsByTagName( s )[0]; if ( d.getElementById( id ) ) { return; } js = d.createElement( s ); js.id = id; js.src="https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=348280475330978&autoLogAppEvents=1"; fjs.parentNode.insertBefore( js, fjs );

window.fbAsyncInit = function () { FB.init( { appId: '348280475330978', autoLogAppEvents: true, xfbml: true, version: 'v3.0' } ); };

}( document, 'script', 'facebook-jssdk' ));

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas