Bolnica Dr. Safet Mujić u Mostaru krenula s bezbolnim porodima

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić” u Mostaru od danas je dostupan bezbolan porođaj, a po riječima načelnice Odjela ginekologije i akušerstva Alme Vile Humačkić ovo je ogroman iskorak za zdravstvo u BiH.

– Zahvaljujući aktivaciji i prisustvu naših anesteziologa uspjeli smo realizovati mogućnost bezbolnih poroda. Trenutno mora postojati zahtjev pacijenta, a prethodno edukacija pacijenta s anesteziolozima i ginekolozima da zna šta ga može očekivati, kako će se ponašati i koje su promjene u odnosu na onaj neki prirodni tok poroda – kazala je Vila Humačkić.

Naglasila je kako provode dvije metode bezbolnih poroda i to epiduralna anestezija te takozvana Singl šot metoda.

– Naš kadar je osposobljen, a anesteziolozi su radili na tome da budemo pokriveni svaki dan u sedmici 24 sata i ovo smo uspjeli zahvaljujući njihovom velikom angažmanu, spretnosti, edukaciji i požrtvovanosti – kazala je Vila Humčkić.

Dodala je kako su navedene metode bezbolnih poroda potpuno besplatne.

– Mislim da smo mi jedina državna bolnica koja je uvela bezbolne porode. Dogovorili smo da ova mogućnost bude besplatna i dostupna svima, samo je potrebno da pacijentice budu educirane jer je tok poroda nešto izmijenjen u odnosu na onaj običan tok porođaja. Mislim da će ovo biti jedan ogroman iskorak za zdravstvo u BiH – poručila je načelnica Odjela ginekologije i akušerstva Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru.dnevni.ba

Popularno danas