Bolesti pčela i nove tehnologije u fokusu pčelarskog sajma u Mostaru

foto arhiva

Mostar — Svečanim otvorenjem u Mostaru počeo je Šesti međunarodni pčelarski sajam “VI Dani hercegovačkog meda, Mostar 2022.”, nakon čega su upriličena i stručna predavanja.

O bolestima pčela i virusima govorila je dr. sc. Violeta Santrač s Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan” u Banjoj Luci, koja je naglasila kako pčele sada zimuju, dok će ono što je urađeno tek biti vidljivo na proljeće.

– S obzirom na ova klimatska smicanja, načine tehnologije i borbe s veoma opasnim bolestima koje trenutno postoje u košnicama za pčele, vidjet ćemo kakvi su bili postupci. Uvijek je to pitanje lokacije, znanja pčelara te genetike pčele – smatra ona.

Ističe da je od velike važnosti organizirati ovakve događaje, jer i ostala udruženja proizvođača imaju godišnja okupljanja na kojima čuju ili nauče nešto novo. Ovo je ujedno i način da ih prepozna lokalna zajednica, posebno jer je ono što pčele rade, navodi Santrač, mnogo iznad svega onoga što rade druge stočarske proizvodnje.

– Pčelari ne onečišćavaju prirodu, nemaju te karbonske takse, ne trebaju im veliki resursi za vodu, nemaju nikakve resurse za hranu koje omogućuje društvo. Oni su jednostavno ljudi sakupljači u velikoj borbi da održe zdravlje pčele i vitalnost te zajednice, što je jako teško – naglasila je Santrač, prenijeli su u subotu bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Ocijenila je i kako je u današnjem vremenu to mnogo kompliciranije te da je danas teško biti uspješan pčelar.

O novostima u tehnologiji pčelarenja prisutnima je govorio agronom i profesionalni pčelar Petar Trogrilić navodeći kako se pčelari se u zadnjih nekoliko godina nalaze u promijenjenim klimatskim okolnostima.

– Pokušat ćemo danas razjasniti na koji način i kako se pčelar sam u svom radu, u svojoj tehnologiji može prilagođavati da bi ostvario što bolje prinose meda po košnici – rekao je Trogrlić uoči predavanja.

Pored njih, stručno predavanje održala je i dr. sc. Danijela Petrović, v. prof., dok se prof. dr. sc. Dragan Bubalo osvrnuo na ocjenjivanje meda, a sajam je završio svečanom dodjelom diploma.

Inače, sajam organizira Udruženje pčelara “Matica” Mostar u saradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Savezom pčelara HNK.

(StarMo)

starmo.ba

Popularno danas