back to top

Blagdan je rođenja Marijina, u narodu poznatiji kao Mala Gospa

Po kalendaru, Malu Gospu slavimo danas, 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Blagdan Male Gospe, prema predaji, svoje korijene vuče iz Jeruzalema budući da je tamo bila Marijina rodna kuća na čijim temeljima je sagrađena crkva svete Ane, njezine majke. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Mala Gospa 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Davna latinska izreka to ovako sažima: Joannes fuit lucifer, Marija aurora, Christi nativitas ortus solis. U prijevodu to znači: Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak.

Iako malen blagdan, među narodom je dosta poštovan i samim time brojni vjernici hodočaste u marijanska svetišta. Neum i neumsko zaleđe obiluje crkvicama i zavjetnim kapelicama pa tako i u ovom slučaju. U Vranjevu Selu u maloj crkvici tradicionalno se slavi Mala Gospa te proslavlja sveta misa. Tradicionalno se održava kočnica, a na dan Male Gospe sveta misu u kapelici u 10 sati predvodit će neumski župnik, Don Mladen Šutalo.

Objava Blagdan je rođenja Marijina, u narodu poznatiji kao Mala Gospa pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Popularno danas