Biskupi iz BiH upozoravaju na kontinuirano iseljavanje mladih

Bh. biskupi, okupljeni na zasjedanju u Banjoj Luci pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, pozvali su u srijedu na molitvu za mir u Ukrajini, ali i u BiH ističući potrebu za uspostavom dijaloga i sloge, te su upozorili na nastavak trenda iseljavanja mladih.

Na zasjedanju također sudjeluju biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, dopredsjednik BK BiH, zatim apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren te delegati Hrvatske i Slovenske biskupske konferencije mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, i mons. Franc Šuštar, pomoćni biskup ljubljanski, te generalni tajnik mons. Ivo Tomašević.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH, vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić istaknuo je kako je demokratski svijet ujedinjen u djelovanju i molitvama za prestankom rata u Ukrajini.

Predlažem da se, posebice ovih dana kad zasjedamo u Banjoj Luci, u čijem središtu postoji župna zajednica Ukrajinaca a i u njezinoj okolici još njih nekoliko, pridružimo svojim molitvama za mir u toj zemlji, kao i za trajan mir, dijalog, slogu i razboritost u Bosni Hercegovini, naspram svakog oblika nemira i nereda, rekao je nadbiskup Vukšić.

Banjolučki biskup Franjo Komarica je u uvodnome izlaganju upozorio na problem iseljavanja ljudi, što je po njemu rezultat nesređenog političkog stanja u zemlji.

Ta se situacija manifestira kontinuiranim iseljavanjem – uzdajmo se i ne definitivnim – naše mlade populacije u druge životne sredine, istaknuo je biskup Komarica.

Upozorio je i kako se njegova biskupija suočava s nedostatkom sredstava za normalan rad postojećih biskupijskih, crkvenih struktura i institucija, kao i za izgradnju u ratu porušenih crkvenih objekata. Upozorio je kako je posebno važno spasiti i revitalizirati veliko crkveno kulturno i duhovno blago nekadašnje trapističke opatije “Marija Zvijezda” zaslužne za crkvu, ali i cijelo društvo u banjolučkoj regiji.

  Općina Prozor - Rama • Preliminarna lista sa popisom kandidata koji ispunjavaju uvjete za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih

Biskup Komarica ove godine navršava 50. od svećeničkog ređenja koja će se obilježiti svetom misom u petak u Banjoj Luci, na blagdan sv. Bonaventure, zaštitnika banjolučke katedrale.

Post Biskupi iz BiH upozoravaju na kontinuirano iseljavanje mladih je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi