BH novinari: Ukloniti grafit govora mržnje u Mostaru
foto arhiva

Mostar — Upravni odbor Udruženja BH novinari pozvao je gradske vlasti Mostara i policiju Hercegovačko-neretvanskog kantona da poduzmu sve zakonom propisane mjere kako bi grafit koji sadrži govor mržnje prema novinarima bio što prije uklonjen, a počinilac ili počinioci identifikovani i sankcionisani.

Kako su u utorak prenijeli brojni bh. mediji, u ulici Braće Fejića u Mostaru na zidu jedne zgrade crvenom bojom je napisano „Smrt novinarima“.

– Postojanje i tolerisanje grafita sa porukom „Smrt novinarima“ ne samo da može predstavljati sigurnosnu prijetnju za sve novinare i medije, već je nedopustiv način javnog iskazivanja stavova prema novinarima ili bilo kojem drugom građaninu Mostara.

Policija i Gradska uprava Grada Mostara imaju javnu obavezu i zakonsku odgovornost da uklone sve natpise sa govorom mržnje, uključujući i navedeni grafit. U tom kontekstu, posebno je neprihvatljivo obrazloženje koje je portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić jučer dao medijima da „grafit tu stoji odranije, ali je pored bilo parkirano vozilo i nije bio uočljiv“ – naveli su iz UO BH novinara.

(StarMo)

 

 

bh novinari: ukloniti grafit govora mržnje u mostaru
starmo.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi