back to top

Berači kuka pozvani na oprez: ”Čuvajte se poskoka”

Ovih dana mnogi su krenuli u potragu za kukama i šparogama, samoniklim jestivim biljem čija sezona počinje s nastupanjem proljeća. Branje kuka i šparoga zanimljiv je izazov jer se najčešće nalaze na krajevima livada, uz sam suhozid i draču.

Ipak, to će rijetko koga omesti jer su ove biljke iznimno zdrave, one pospješuju čišćenje organizma od toksina, a i prava su gastronomska delicija.

Ono što je važno napomenuti da na ovakvim danima izlaze i prve zmije otrovnice, a kod nas je to poskok, a poznato je da hercegovački poskok ima najjači otrov među svim europskim zmijama.

Tom prilikom, javio se i čitatelj Ljubuškog portala koji je želio skrenuti pozornost o opreznosti prilikom kretanja u prirodi jer je ovih dana prilikom branja kuka na brdu iznad sela Orahovlje susreo poskoka.

Na Veletržnicu stigle kuke – cijena 4 KM za vezicu – pogledajte cijene voća i povrća ove subote!

Stručnjaci upozoravaju da je zimsko mirovanje za zmije završeno te da je posljednjih dana primijećeno da izlaze iz svojih skrovišta.

Ukoliko se odlučite za šetnju ili boravak u prirodi dobro je držati štap pred sobom, jer zmije reagiraju na pokret, odnosno vibraciju tla, tako da ih na taj način, eventualno, možemo uplašiti i dati im priliku da se sklone.

Posebno obratite pozornost na djecu koja se igraju u vrtovima ili obližnjim kamenjarima, jer svojom neopreznošću najprije sebe dovedu u opasnost koja može imati i tragičan ishod.

A kako je ovih dana lagano počelo branje kuka ,a na staništu kuka je i najveća koncentracija zmija, obavezno nosite čizme, štap i puno opreza, piše Ljportal.

Objava Berači kuka pozvani na oprez: ”Čuvajte se poskoka” pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas