Bazen i pomračenje Sunca – Dnevni.ba

Djeca s invaliditetom u problemu zbog projekta gradnje bazena

Konačno je oživjelo gradilište budućeg olimpijskog bazena u Južnom logoru koje je prolongirano u više navrata. Kako bi se nadoknadili zakašnjeli radovi i ispoštovali rok za završetak, krenulo se s ubrzanom dinamikom, pa se radovi na važnom objektu već sada izvode iza 16 sati, pod svjetlima reflektora.

Podsjetimo, izgradnja bazena više od godinu se bombastično najavljivala kao jedan od kapitalnih projekata koji će biti od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Izvođač i Grad Mostar su u rujnu sklopili ugovor prema kojemu su radovi morali početi u roku od 30 dana od dana potpisivanja, ali su i ti rokovi probijeni.

Traže novi dom

Gradonačelnik Mario Kordić je objasnio kako je razlog bio izmještanje objekta u kojemu je smješteno Udruženje za podršku djeci s intelektualnim i kombiniranim poteškoćama – Sunce, a koje je zatražilo dodatno vrijeme za preseljenje u nove prostorije.

Naglasio je kako u kašnjenju ne vidi problem, jer, kako je naveo, kada radovi krenu stajanja neće biti, dok se objekt ne dovede do kraja.

U međuvremenu iz Udruge Sunce su se obratili javnosti, zabrinuti za dalje djelovanje, jer su s gradnjom bazena, upitne nove prostorije, makar neko vrijeme. Sunce inače radi na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom, te je trenutno u nezavidnom položaju. Sugrađane su zamolili za pomoć i podršku.

– Objekt u kojemu Sunce djeluje još od 2003. će se rušiti, dok se novi još uvijek gradi. Štićenici i korisnici su sada u strahu. Gdje boraviti dok ne dobiju novo, omiljeno mjesto? Zbog toga se obraćamo ljudima dobre volje da nam pomognu na putu ka što bržem useljenju u novi dom, navela je predsjednica Udruge Erna Topuz.

Osim priključaka struje, vode i kanalizacije, što su troškovi koje pokriva Grad, jer je riječ o gradskom objektu, udruženju su potrebni kuhinja po mjeri, frižider, klima, dva konvektora, prostirke za pod, TV prijemnik, ograda i zid oko dvorišta, te alarmni sustav zbog sigurnosti korisnika i imovine. Potom slijede stolovi za edukacije, te uređenje i dekoracija prostorija.

Bazen i pomračenje Sunca - Dnevni.ba

Sunce je u minulih 25 godina otkad egzistira, predano radilo na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom kroz socijalizaciju, dnevno zbrinjavanje, potporu stanovanju u lokalnoj zajednici, edukacije, osposobljavanje za rad i zapošljavanje, te potporu obiteljima, a kako bi osobe s invaliditetom mogle živjeti dostojanstvenije, bez prepreka i predrasuda, sudjelujući u svim sferama života. Rade s 90 registriranih korisnika, različitog stupnja invaliditeta, uzrasta, spola, etničke pripadnosti.

– Jedni su vezani za krevet i kolica, no u svakodnevnoj komunikaciji su s udrugom Sunce. Drugi dolaze na radionice i edukacije. Njih desetak organizirano dolazi na dnevni boravak. Iako bez stalnog izvora financiranja, Sunce dugo opstaje i uspješno realizira aktivnosti uz podršku volontera i dobrih ljudi, navela je Topuz.

20 milijuna KM

Stavljanjem potpisa na višemilijunski ugovor, strane potpisnice za projekt izgradnje bazena zagarantirale su da će se ugovoreni dio radova realizirati u roku od 18 mjeseci od ulaska u radove. Ravnatelj tvrtke Hering Ladislav Bevanda kazao je kako će kompanija nastojati napraviti sve sukladno s potpisanim ugovorom.

Podsjetimo, u kolovozu prošle godine čelni ljudi Mostara i Vlade Federacije su uz svečanu ceremoniju ozvaničili početak radova, kada je na teren izvezen bager uz koji su se fotografirali, međutim nakon toga se na terenu mjesecima ništa nije radilo. Naknadno je objašnjeno da je glavni projekt kasnio zbog korekcija, a nakon čega je raspisan natječaj za odabir izvođača radova na prvoj fazi bazena u vrijednosti od 15 milijuna KM bez PDV-a.

Nakon ugovora s izvođačem, 15. rujna je počelo označavanje terena za radove, što je za mnoge bilo ohrabrujuće, ali činjenica da radovi nisu počeli u roku koji je bio zagarantiran, ponovno je budila sumnju u cijelu priču.

Sredstva u iznosu od devet milijuna KM su osigurana iz federalnog proračuna, ostatak iz gradske kase. Izgradnja bazena je investicija koja će premašiti 20 milijuna KM i radit će se u dvije faze. Planirani rok je dvije godine od uvođenja izvođača radova.

N. K.dnevni.ba

Popularno danas