AP “Neretva” Konjic: “Budite dio 21. festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH”

Kroz dosadašnjih dvadeset Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH je prošlo: 124 škole, 53 grada, 6877 učesnika, 34 profesionalna pozorišna djelatnika te je izvedeno 397 predstava. Ove godine održava se 21. festival, a prijave su već otvorene, kazala je za Radio Konjic predsjednica AP Neretva Konjic Ena Osmanović: “Prijave su otvorene prije više od mjesec dana, s tim da neka struktura po kojom radimo jeste da prvo pošaljemo pozive na e-mail adrese  svim dosadašnjim učesnicima Festivala, pa mejsec dana poslije objavimo Javni poziv za sve ostale grupe koje žele da se uključe”.

Pravo učešća na Festivalu imaju sve dramske i pozorišne grupe srednjoškolskog uzrasta iz BiH.

“To su grupe djece od trinaest do devetnaest godina i uglavnom su to djeca koja su dio pozorišne grupe i drmske sekcije srednjih škola iz BiH. Postoje dvije kategorije u kojoj se djeca takmiče: amaterska pozorišta (dramske skupine), te srednje škole. U revijalnom dijelu imamo i drugih dobnih skupina, te na taj način želimo da i njih ugostimo i da pokažemo njihove radove” naglasila je Osmanović.

Ena Osmanović predsjednica AP “Neretva” Konjic

Ukoliko izvođač, teatar odustane ili izostane bez opravdanog razloga, gubi pravo učešća na Festivalu naredne dvije godine.

Ove godine Festival počinje 23. aprila istaknula je predsjednica AP “Neretva” Konjic te dodala “Planirano je da Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH traje najduže deset dana, zavisno od prijavljenih grupa. Do sada smo imali iskustvo da bude prijavljeno preko četrdeset predstava, pa je i ove godine gornja granica je do četrdesetpet predstava. U tim situacijama kada imamo puno prijavljenih predstava, angažujemo selektore koji biraju predstave koje će predstave učestvovati na Festivalu”.

Svi učesnici Festivala koji gostuju u tom danu obavezni su da prisustvuju svim pozorišnim predstavama i radionicama koje se odžavaju taj dan. Festivalski žiri će donijeti odluku o dodjeli nagrada i to: u kategoriji školskih pozorišnih grupa i u kategoriji pozorišta. U kategoriji pozorišta za: najbolju predstavu, glumu, kostim, scenografiju, kolektivnu igru, nagradu publike, muziku, režiju i scenska svijetla.

  Na Turniru mjesnih zajednica u malom fudbalu će učestvovati 10 ekipa

Prijave na Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH traju do polovine februara, a Predsjednica AP Neretva Konjic  pozvala je sve zainetersovane srednjoškolce da se prijave na isti: “ Nije nužno da srednjoškolci budu kategorisani odnosno da su dio pozorišta ili dramske sekcije. Bitno je da imaju dobru volju i na Festivalu mogu da nastupe kao neformalna grupa”.

Organizator Festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva učesnicima obezbjeđuje dva obroka,a za grupe koje su udaljene preko 150 kilometara, obezbjediti će i hotelski smještaj.

radiokonjic.ba

17.01.2023.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rahela
Rahelahttps://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi