Anica Džolan učenica je generacije četverogodišnjih smjerova u Srednjoj školi Prozor

Srednja škola Prozor proglasila je učenike generacije trogodišnjih i četverogodišnjih smjerova, a to su Ante Stojanović za trogodišnje i Anica Džolan, naša današnja sugovornica, za četverogodišnje smjerove. 

Anica je tijekom cijelog svog školovanja za hotelijersko-turističku tehničarku imala odličan uspjeh, kao i vladanje. Pronašli smo je u restoranu koji su njezini roditelji otvorili na Zahumu, prvi uopće.

Kao srednjoškolka je često dane provodila upravo pomažući obitelji u restoranu, a kaže nam da je neka usvojena znanja iz škole mogla primijeniti i u restoranu “Zaum”.

“Školu sam upisala jer sam željela četverogodišnje školovanje, a da nije gimnazija. Kad završim, da imam nešto završeno, posebno ako se odlučim ići na fakultet. Ovo je jedna škola koja ima dosta mješovit program. Uči se dosta toga iz struke, ali i nekih općih predmeta. Učili smo najprije osnove hotelijerstva i turizma. Kasnije smo imali praksu gdje smo se mogli upoznati sa sadržajem koji bi nas čekao, ako se netko odluči raditi taj posao”, govori nam Anica.

Zahvala profesorima

Anica je bila odlična učenica, pa smo je pitali je li bilo barem nešto što joj je stvaralo probleme i što joj je bilo najdraže. “Sad nešto da sam se baš mučila, toga nije bilo previše. Učenje mi ide od ruke, ne treba mi puno da zapamtim. Najdraži su nam bili slobodni sati i odmori”, govori u šali Anica te dodaje da sve vezano za predmete ovisi od profesora, pa kaže: “Profesori su svi bili super, zaista nemam primjedbe. Trudili su se da nam prenesu znanje, da nas nauče, hvala im!”

Kada razmišlja o smjeru koji je upisala, sada nakon četiri godine školovanja misli da bi ponovno upisala isto, ali planovi za dalje su ipak nešto drugačiji. “Prvo ću pokušati s nekim fakultetom, uskoro će i državna matura. Prijavila sam se za forenziku. Iako to nema nikakve veze sa školom kojom sam završila”, kaže nam Anica.

anica džolan učenica je generacije četverogodišnjih smjerova u srednjoj školi prozor

Pred Anicom je pak još jedno ljeto u Rami, namjerava ga provesti u restoranu za koji joj je škola donekle i pomogla. “Dosta stvari se moglo primjeniti, na primjer načini posluživanja gostiju, komunikacija i slično. Dosta se može vježbati”, pojašnjava nam Anica te dodaje kako svakog dana u restoran dolaze gosti iz cijelog svijeta, često su tu ljudi iz Njemačke, Italije ili pak Švedske. Tijekom vikenda nešto veće grupe planinare na Idovac.

Anica posjetitelje uvijek rado pita zašto su došli i što im se sviđa, pa nam govori: “Kažu da im je ovo nešto egzotično, priroda im je prekrasna i vole isprobavati domaću kuhinju. Dosta njih se odluči probati sir i maslo ili pak puru.”

anica džolan učenica je generacije četverogodišnjih smjerova u srednjoj školi prozor

Prozor-Rama kao turistička destinacija

Da je Anica tijekom školovanja bila posve fokusirana na turizam i Ramu, dokaz je njezin maturalni rad “Prozor-Rama kao turistička destinacija”. Anica vjeruje da se Rama u posljednjim godinama prilično turistički razvila te kaže: “Svakako da ima potencijala. Razrednica mi je predložila da uzmem Ramu. Pisala sam o mjestima koja još nisu toliko poznata, ali svakako imaju potencijal koji se može iskoristiti. i može potaknuti razvoj turizma u Rami.”

Anica je često na društvenim mrežama istraživala što rade gradovi i općine u okruženju, a to su radili i u sklopu vježbi za određene predmete. “Većinom su to bili neki turistički aranžmani u većim mjestima, ali i onima manje poznatima. Tu smo se upoznavali s raznim znamenitostima. Prije svega s resursima koje neki grad mora imati da bi se turizam mogao razviti. Stoga smo došli do toga da Prozor-Rama ima dosta resursa, pogotovo prirodnih, a koji bi se trebali iskoristiti u nešto većoj mjeri”, pojašnjava nam Anica te dodaje kako misli da je jezero najveći resurs, ali je problem razina vode.

anica džolan učenica je generacije četverogodišnjih smjerova u srednjoj školi prozor

“Svakako nam nedostaju neke staze, pojavljuje se dosta planinara, ali i biciklističke staze. Također, možemo poraditi i na vidikovcu na Umnoj glavi”, dodaje Anica.

Za kraj smo je upitali što bi poručila profesorima i učenicima koji su nastavili školovanje u Srednjoj školi Prozor, ali i kolegama maturantima koji će nastaviti učiti na nekom od fakulteta u Bosni i Hercegovini ili pak Hrvatskoj.

“Profesorima bih poručila: ‘Držite se!’, a učenicima da ustraju u učenju, jer će se na kraju svakako isplatiti. Kakve god priče bile, učenje se na kraju isplati”, zaključila je Anica.

anica džolan učenica je generacije četverogodišnjih smjerova u srednjoj školi prozor

 

 

 

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas