VijestiAmerički ambasador Murphy u Vladi HNK-a

  Američki ambasador Murphy u Vladi HNK-a

  Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg danas je u službenu posjetu primio novoga ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela J. Murphyja, s kojim je razgovarao o aktuelnim zbivanjima u zemlji, s naglaskom na HNK i perspektive daljeg procesa privrednog razvoja.

  Herceg se posebno osvrnuo na neuspjeh mukotrpnih pregovora o izmjenama Izbornog zakona, koji su se odvijali u prisustvoi predstavnika međunarodne zajednice.

  ”Evropska i NATO perspektiva stabilne i ravnopravne BiH, kao zemlje konstitutivnih naroda po uzusima ravnopravnosti i legitimnosti kako ih utvrđuje Daytonski mirovni sporazum u svojoj izvornosti, ne bi smjeli imati alternativu. Način na koji djelujemo može i treba biti primjer cijeloj BiH. Izmijenili smo Ustav i ‘de iure’ osigurali punu konstitutivnost sva tri naroda. U prakticiranju izvršne i zakonodavne vlasti HNK-a ostvarujemo puni konsenzus. Ako bi se i ostatak BiH ugledao na nas, posebno viši nivoi vlasti, imali bismo ključ rješenja ukupnog stanja koje je, otvoreno govoreći, opasno usložnjeno”, poručio je predsjednik Herceg, dodajući kako bez političke stabilnost nema ni stabilizacije društvenih procesa ni privrednog razvoja, time ni budućnosti koja bi ovde zadržala mladost koja kontinuirano odlazi.

  Govoreći o aktivnostima koje Vlada preduzima u različitim područjima djelovanja, posebno obrazovanju, podsticanju poljoprivrede i privrede, te projektima iz nauke, kulture i sporta, Herceg se posebno osvrnuo na turističke potencijale HNK-a. Ističući kako je ključ za privlačenje stranih turista saobraćajna povezanost, s naglaskom na izgradnju Koridora Vc i snaženje Aerodroma Mostar, podsjetio je i na činjenicu da Vlada kontinuirano pruža podršku razvoju mostarskog aerodroma. Podsjetio je i na činjenicu da HNK nosi teret pune pomoći o nizu vitalnih zajedničkih institucija ovdašnjih naroda (bolnice, univerziteti, pozorišta…), kao i odgovornost i finansijski teret stalnog socijalnog dijaloga sa svim sindikalnim organizacijama koje okupljaju više od 11hiljada ljudi iz više resora.

  U kontekstu daljeg razvoja turizma u HNK-u i BiH u cjelini, razmijenjene su informacije o provedbi USAID-ova projekta razvoja održivog turizma u BiH, a domaćin sastanka upoznao je ambasadora Murphyja i s raznim oblicima podrške koje je Vlada pružila privrednicima, tako i turističkoj djelatnosti koja je strateška grana privrede u kantonu.

  ”Nedavno su na Skupštini HNK-a usvojene izmjene Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u HNK-u, čime je omogućeno reaktiviranje turističkih zajednica u jedinicama lokalne samouprave, kao jezgre kreiranja i razvoja turističke ponude ovog prostora. Vlada je predana razvoju ove privredne grane, a sljedeće ćemo sedmice učestvovati na uglednom Međunarodnom mediteranskom sajmu turizma u Tel Avivu, gdje ćemo, zajedno s kolegama iz susjednih kantona, promovisati hercegovačku turističku ponudu”, istakao je predsjednik Herceg.

  Ambasador Murphy zahvalio je na prijemu, posebno na otvorenim i iscrpnim informacijama o stanju u HNK-u i BiH. Iskazao je spremnost za unapređenje međusobne saradnje na korist cjelokupnog društva, odnosno svih stanovnika Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopšteno je iz Vlade HNK-a

  (NovaSloboda.ba)


  novasloboda.ba
  #Američki #ambasador #Murphy #Vladi #HNKa

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img