back to top

ČOLINA: Spremali smo se za Hercegovinu kao za finale Lige prvaka

Pred nama je posljednji ovosezonski rukometni natjecateljski vikend na domaćoj sceni, a četiri kluba će u dvorani „Amel Bečković“ (Vogošća) na završnici Kupa Bosne i Hercegovine odlučivati o novom pobjedniku ovoga natjecanja.

Među njima su na Final Fouru tri kluba koja su već osvajala naslov pobjednika Kupa, Vogošća je domaćin, a Izviđač branitelj titule. Kao dvostruki osvajač naslova svoje adute u ovom natjecanju svakako vidi i tuzlanska Sloboda, dok je najveći autsajder ekipa Hercegovine iz Nevesinja koja je ispala iz Premijer lige i prvi put je među četiri najbolja kluba u Kupu.

Uz domaćine koji su već istakli želju da odu do kraja, izdvaja se svakako Izviđač koji je ove sezone sigurno stigao do naslova prvaka BiH, pa su posljednjih nekoliko tjedana iskoristili za pripremu pred Kup. Njihov cilj je druga klupska dupla kruna u povijesti.

 – Rezultatski je u zadnje vrijeme bilo jedino u redu sa Gradačcem u posljednjem kolu prvenstva (bilo je 38:17, op.a.). Imali smo ozbiljan pristup i zadovoljan sam kako smo reagirali u posljednja dva tjedna, pogotovo poslije katastrofe u Goraždu. Svjesni smo trenutka koji imamo pred sobom i jedva čekamo subotu, najavio je trener Skauta Toni Čolina.

ČOLINA: Spremali smo se za Hercegovinu kao za finale Lige prvaka

Protiv Goražda je Izviđač izgubio sa 38:29 i to im je bio najteži poraz ove sezone.

 – Zadnjih 8 minuta nismo postojali na terenu, govor tijela igrača je bio katastrofa. Za neprepoznati je da se tako ponaša i djeluje ekipa koja je osvojila titulu prvaka. Nestali smo s terena, ali bolje da se to desilo u Goraždu nego u mečevima Kupa koji su pred nama, osvrt je Čoline.

Kompletan taj period ipak je bio pripremni za Izviđač.

 – Digli smo fizički aspekt u posljednje vrijeme, a također se probali dotjerati taktički i tehnički. Spremali smo se za Hercegovinu kao za finale Lige prvaka, istakao je.

Protivnik je ipak autsajder u ovoj fazi Kupa.                           

 – Rasterećeni su i možda im je to najveća snaga. Imaju odličnog golmana, dva srednja beka prave razliku zajedno sa pivotima, obrana je korektna sa Ivanovićem koji je njihov najbolji obrambeni igrač. Moramo ih ozbiljno shvatiti i fokus je maksimalno na njima. Jedna je utakmica i nema favorita. Oni nemaju što izgubiti, mi imamo veliki ulog… Ja bih rekao da je 60:40 za nas, istakao je Čolina.

O koraku koji ih očekuje poslije toga Čolina nije htio govoriti, ali je prokomentirao polufinalni dvoboj Vogošće i Slobode.

 – To je veliki derbi, veliki ulog za obje ekipe, puno veći nego naš i Hercegovine. Mi smo svoj primarni cilj ostvarili, a oni se trebaju boriti za Kup, vrlo ozbiljna utakmica, kazao je Toni Čolina.

ČOLINA: Spremali smo se za Hercegovinu kao za finale Lige prvaka

Jelačić: Šanse su nam podjednake

Vogošća će kao domaćin u polufinalu igrati sa Slobodom. Vogošćani su prvenstvo lzavršili kao drugoplasirani, dok je Sloboda bila peta.

 – Mislim da su nam šanse podjednake bez obzira što igramo u našoj dvorani jer je Kup potpuno drukčije natjecanje u odnosu na ligu. Tijek utakmice će ovisiti o formi ekipe. Mi smo prošli najteži put u Kupu jer smo igrali protiv jakih ekipa kao što su Konjuh, Sloga i Leotar te smo zasluženo u polufinalu. Vjerujem u dobru utakmicu i nadam se našoj pobjedi te osvajanju Kupa kao 2016. godine, izjavio je igrač Vogošće, Ibro Jelačić.

POLUFINALE (subota)

Vogošća – Sloboda     15.00

Izviđač – Hercegovina 17.30

FINALE

Nedjelja          17.00

OSVAJAČI KUPA

1995.   Bosna (Visoko)

1996.   Sloboda (Tuzla)

1997.   Borac (Travnik)

1998.   Bosna (Visoko)

1999.   Izviđač (Ljubuški)

2000.   Legno (Sarajevo)

2001.   Bosna (Visoko)

2002.   Izviđač (Ljubuški)

2003.   Bosna (Sarajevo)

2004.   Bosna (Sarajevo)

2005.   Sloga (Doboj)

2006.   Sloga (Doboj)

2007.   Borac (Banja Luka)

2008.   Bosna (Sarajevo)

2009.   Bosna (Sarajevo)

2010.   Bosna (Sarajevo)

2011.   Borac (Banja Luka)

2012.   Goražde

2013.   Borac (Banja Luka)

2014.   Borac (Banja Luka)

2015.   Borac (Banja Luka)

2016.   Vogošća

2017.   Zrinjski (Mostar)

2018.   Borac (Banja Luka)

2019.   Borac (Banja Luka)

2020.   Sloboda (Tuzla)

2021.   Sloboda (Tuzla)

2022.   Izviđač (Ljubuški)

2023.   ?

Piše: Ersan Bijedić

mostar@dnevni-list.ba

The post ČOLINA: Spremali smo se za Hercegovinu kao za finale Lige prvaka appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

Popularno danas