back to top

U Dužima proslavljen sveti Nikola Tavelić – prvi hrvatski svetac i mučenik

Danas, 14. studenoga, Crkva se spominje svetog Nikole Tavelića-prvog hrvatskog sveca, franjevca i mučenika.

Sveti Nikola Tavelić se tradicionalno slavi u mjestu Duži u općini Neum gdje je danas s početkom u 11:00 sati proslavljena sveta misa koju je predvodio neumski župnik don Mladen Šutalo.

Sveti Nikola Tavelić je ugledao svjetlo svijeta oko god. 1350. Potekao je od plemenite obitelji šibenskih Tavelića, starohrvatskoga plemena Šubića, što dokazuju i crveno-bijelo-plave kocke njegova obiteljskoga grba.

U mladosti je bio ponesen idealom sv. Franje pa je stupio u franjevački red. Želja za misionarskim radom dovela ga je god. 1379. u Bosnu, gdje je 12 godina u najvećim poteškoćama bogumilima-paterenima propovijedao pravu kršćansku vjeru te ih mnoštvo vratio u krilo Katoličke crkve.

Kad su nakon nenadane smrti prvog bosanskog kralja Tvrtka koji je umro 23. ožujka 1391., zbog nasljedstva na prijestolju, u Bosni nastali neredi koji su onemogućili svaki duhovni rad, Nikola Tavelić je s dvojicom svoje subraće franjevaca – fra Adeodatom iz Ruticinija i fra Petrom iz Narbone – kao misionar pošao u Svetu Zemlju. To će ga s dvojicom spomenutih i još s fra Stjepanom iz Kunea dovesti do mučeničke smrti. I o tom se mučeništvu mnogo pisalo, raspravljalo, polemiziralo. Valja priznati da je sve ipak bilo temeljito proučeno, ispitano, odmjereno, jer inače ne bi nikad došlo do kanonizacije te četvorice mučenika.

Šibenski biskup Antun Josip Fosco, postavši biskupom, pokrenuo je god. 1880 postupak da bi Sveta Stolica dopustila štovati Nikolu Tavelića kao blaženika. Ona je to učinila posebnim dekretom god. 1889. za šibensku biskupiju, a g. 1898. za cijeli franjevački red. Dvije godine kasnije štovanje je odobreno i za Svetu Zemlju. Svecem je proglašen 1970. godine.

Molitva sv. Nikoli Taveliću

Jeruzalemski mučeniče, sveti Nikola, još u ranoj mladosti nisi se obazirao na bogatstvo i raskoš ovoga svijeta, nego si izabrao život žrtve i siromaštva u Redu svetoga Franje Asiškog. Molim te, isprosi mi od Boga milost da po tvome primjeru uredim svoj život, te strpljivo podnoseći nevolje i križeve života, dođem u kraljevstvo nebesko. Amen.

#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(https://mostarski.info/wp-content/uploads/2022/11/U-Duzima-proslavljen-sveti-Nikola-Tavelic-–-prvi-hrvatski-svetac.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(https://mostarski.info/wp-content/uploads/2022/11/1668448367_871_U-Duzima-proslavljen-sveti-Nikola-Tavelic-–-prvi-hrvatski-svetac.jpg) 0 0 no-repeat;
}

Objava U Dužima proslavljen sveti Nikola Tavelić – prvi hrvatski svetac i mučenik pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Popularno danas